Siirry sivun sisältöön

Irtosolumuutoksen tutkiminen

Joskus irtosolunäytteestä saatetaan löytää solumuutoksia. Tällaisessa tilanteessa nainen saa lähetteen kohdunsuun tähystykseen eli kolposkopiaan.

Suurimmassa osassa otetuista irtosolunäytteistä ei löydy sellaista poikkeavuutta, joka vaatisi erityistä seurantaa tai hoitoa. Joskus irtosolunäytteessä kuitenkin havaitaan solumuutoksia, ja niiden laadusta riippuen irtosolunäyte joko kontrolloidaan tietyn ajan kuluttua, tai nainen saa lähetteen kolposkopiaan eli kohdunsuun tähystykseen. Lähetteen vastaanottava lääkäri määrää tutkimuksen kiireellisyyden. Suomessa käytettävät hoitosuositukset perustuvat niin sanottuun Käypä hoito‑ suositukseen.

Irtosolumuutos tarkoittaa HPV-infektion aiheuttamaa muutosta solukuvassa. Jatkotutkimusten tarve riippuu iästä, aiemmista löydöksistä sekä irtosolumuutoksen asteesta. Epänormaali vastaus ei ole syöpädiagnoosi, vaan se tarkoittaa, että tarvitaan jatkotutkimuksia ja mahdollista hoitoa, jotta syöpää ei ehdi kehittyä.

Tutkimusten perusteella lievät muutokset paranevat usein itsestään ajan myötä. Yleensä vahvatkin esiastemuutokset kehittyvät syöväksi vasta vuosikausien kuluessa. Jos kyseessä on hyvin lievä irtosolumuutos, tutkimuksen tekemisellä ei ole kovin kiire. Hoitoa vaativien solumuutosten riski on vähäinen, ja usein muutokset alkavat jo parantua odotusaikana. Vahvemmat irtosolumuutokset tutkitaan kuukauden kuluessa. Kohdunsuun muutokset etenevät varsin hitaasti, joten syöpä ei ehdi kehittyä muutaman kuukauden aikana.

Päivitetty 20.10.2020