Vaikea raskauspahoinvointi

​​Raskauden aikainen pahoinvointi on yleistä. Poikkeavan runsasta pahoinvointia ja oksentelua eli hyperemeesiä esiintyy korkeintaan yhdellä prosentilla odottavista äideistä.

Jopa 80 prosenttia raskaana olevista naisista kärsii raskauden aikaisesta pahoinvoinnista. Noin puolella naisista esiintyy oksentelua raskauden aikana. Raskauspahoinvointi on yleisempää ensisynnyttäjillä ja monisikiöraskauksissa sekä rypäleraskauksissa. Pahoinvoinnin syytä ei tunneta, mutta sen synnystä on monia teorioita. Hyperemeesi on paikannettu tiettyihin pahoinvointia ja istukan aineenvaihduntaa sääteleviin geeneihin. Lisäksi mm. kilpirauhasen liikatoiminnan tai lisämunuaisen vajaatoiminnan yhteydessä tavataan enemmän raskauspahoinvointia.

Raskaushormonin (hCG) muodostuminen on raskauspahoinvoinnissa lisääntynyt. Pahoinvointi ja oksentelu alkuraskaudessa eivät lisää raskaushäiriöiden, kuten raskauden aiheuttaman verenpaineoireyhtymän, ennenaikaisuuden ja istukan vajaatoiminnan, vaaraa loppuraskaudessa. Noin 20-40 prosentilla äideistä raskauspahoinvointi saattaa toistua seuraavassa raskaudessa, mutta yleensä ensimmäiseen raskauteen verrattuna lievempänä.

Haitarin otsikkotaso2
Oireet

Poikkeavan runsaassa raskauspahoinvoinnissa oksentelua voi esiintyä kymmeniä kertoja päivässä. Oksentelun seurauksena paino, verenpaine ja yleistila voivat laskea sekä voi esiintyä sydämen tykytystä ja ylävatsakipua. Pahimmillaan oksentelu voi johtaa potilaan kuivumiseen.

Hoito

Kuivuma voidaan todeta laboratoriokokein. Kuivuma korjataan laskimoon annettavin nestein ja elektrolyytein (natrium ja kalium). Nestehoito rauhoittaa yleensä tilanteen muutamassa päivässä. Joskus riittää vain päivystyspoliklinikalla annettu nesteytys. Pahoinvointilääkkeistä on useimmiten hyvin vähän apua. Joskus oksentaminen voi aiheuttaa voimakasta polttelua ruokatorveen, mitä voidaan lievittää närästyslääkkein. Pahoinvoinnista ja oksentelusta huolimatta on tärkeää syödä riittävästi. Suositeltavia ovat kevyet ateriat, vähän kerrallaan, mutta usein.

Hyvin vaikeassa raskauspahoinvoinnissa sairaalajaksot ja kotihoitojaksot saattavat toistua useitakin kertoja raskauden aikana. Pahoinvointi ja oksentelu eivät vaurioita sikiötä.

Selviytymiskeinoja vaikeaan raskauspahoinvointiin
  • Etene päivä kerrallaan. Älä mieti, kuinka monta viikkoa sinulla on vielä edessä tai miten selviät seuraavasta päivästä.
  • Kuuntele kehoasi: anna itsellesi lupa levätä niin paljon kuin mahdollista. Aktiivisuus voi usein pahentaa oireita.
  • Koita juoda pieniä määriä pitkin päivää ja nauti juomat mielellään kylminä. Kylmät juovat tuoksuvat vähemmän. Käytä jääpaloja tai pakasta puolikas vesi- tai mehupullo ja siihen lisää kylmää vettä. Näin saat pidettyä juoman kylmänä pitkään.
  • Koita syödä jotain aina ennen kuin nouset ylös. Pidä välipaloja käden ulottuvilla esimerkiksi kylmälaukussa sohvan tai sängyn vieressä myös siltä varalta, että pahoinvoinnin tunne helpottaa ja voit ajatella syöväsi.
  • Pyydä ystäviä käymään tai soittamaan. Seura voi helpottaa oloa.
  • Pyydä apua. Tee lista asioista, joissa tarvitset apua ja pyydä läheisiäsi valitsemaan, mikä on heille parhaiten sopiva tapa. Selvitä, onko alueellasi mahdollista saada kotihoitajaa tai doulaa avuksi.

Lue lisää:

Ohjeita kumppanille tai läheiselle
  • Tunnista asiat, jotka voivat laukaista pahoinvoinnin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kirkkaat ja vilkkuvat valot, ruuan näkeminen, haistaminen tai ajatteleminen, melu, liike, pystyasento, tyhjä vatsa tai autossa istuminen.
  • Valmista ja tarjoa ruokaa ja juomaa aina, kun raskaana oleva ilmoittaa olevansa valmis syömään.
  • Anna raskaana olevalle lupa levätä ja hanki apua kotiin.
  • Ole selvillä, millaiset asiat saavat raskaana olevan masentumaan, ahdistumaan tai turhautumaan (esimerkiksi ettei voi nauttia raskaudesta, on huolta vauvasta tai raskaana oleva saattaa kokea olevansa muille taakka) ja pyri mahdollisuuksien mukaan huomioimaan nämä asiat ja vaikuttamaan niihin.

Lue lisää:

Milloin yhteys lääkäriin?

Mikäli yleistilassa tapahtuu huononemista, väsymys ja vetämättömyys lisääntyvät oksentelun ja pahoinvoinnin aikana, on syytä hakeutua lääkäriin. Samoin jos paino laskee oksentelun seurauksena syömisestä huolimatta, on otettava yhteys lääkäriin.

 

Kyllä

Päivitetty  1.9.2023