Synnytyslääkärin tehtävä on arvioida, millaiset edellytykset alatiesynnytykselle ylipäänsä ovat. Arviossa huomioidaan aina raskauden kulkuun ja sikiön tarjontaan liittyvien asioiden lisäksi äidin lantio suhteessa sikiön painoon ja aiempien synnytysten kulku. Joissakin synnytyksissä keisarileikkaus on alatiesynnytystä parempi ja turvallisempi, mutta useimmiten alatiesynnytys on mahdollinen.
Alatiesynnytys on luonnollinen tapa syntyä
Äiti saa useimmiten lapsen heti syntymän jälkeen syliinsä. Perhe saa olla heti yhdessä niin paljon kuin haluaa. Vierihoito pääsee alkamaan heti.
Alatiesynnytyksen aikana vapautuvat sikiön stressihormonit ja muut välittäjäaineet edesauttavat lapsen sopeutumista kohdunulkoiseen elämään. Lapsi on useimmiten syntyessään virkeä ja hyväkuntoinen, eikä tarvitse erityistä valvontaa.
Hengitys käynnistyy ongelmitta
Verenhukka on vähäisempää alatiesynnytyksessä kuin keisarileikkauksessa. Äideillä esiintyy vähemmän synnytyksenjälkeistä anemiaa ja verensiirtoa tarvitaan vain alle yhdessä prosentissa synnytyksistä.
Imetys käynnistyy nopeammin alatiesynnytyksen jälkeen. Maito nousee rintoihin keskimäärin 1 - 2 päivää aikaisemmin alatiesynnytyksen kuin keisarileikkauksen jälkeen.
Imetys onnistuu paremmin ja luontevammin ilman vatsanalueen leikkaushaavakipuja.
Alatiesynnytyksen jälkeen äiti pääsee heti liikkumaan, jolloin lapsenhoidon aloittaminen on helpompaa.
Alatiesynnytyksen jälleen äiti kotiutuu sairaalasta nopeammin.
Sairaalassa ja kotona toipuminen synnytyksestä on nopeampaa.
Kohtutulehdus- tai lapsivuodekuumeriski on pienempi alatiesynnytyksen jälkeen (alle yksi prosenttia).
Suunnitelluista alatiesynnytyksistä noin 90 prosenttia onnistuu.
Päivystyskeisarileikkaus tehdään esimerkiksi lapsen voinnin heikentymisen tai synnytyksen pysähtymisen vuoksi noin 10 prosentille.
Hätäkeisarileikkauksia, jossa lapsen maailmaan saattaminen tulee tapahtua välittömästi, on vain noin yksi prosentti synnytyksistä.
Vastasyntyneen synnytyksen aikainen hapenpuute on harvinainen tapahtuma, ja nykyaikaisin menetelmin sikiön voinnin seuranta synnytyksen aikana mahdollistaa puuttumisen tilanteeseen ajoissa.
Lukuisten kansainvälisten tutkimusten perusteella tiedetään, että lasten neurologinen sairastavuus ei vähene lisäämällä keisarileikkausten määrää.