Det är förlossningsläkarens uppgift att bedöma vilka förutsättningar det överhuvudtaget finns för en vaginal förlossning. Vid bedömningen beaktas utöver graviditetens gång och fosterbjudningen också mammans bäcken i förhållande till fostrets vikt samt hur tidigare förlossning har förlöpt. I vissa fall är kejsarsnitt ett bättre och tryggare förlossningsalternativ, men oftast är en vaginal förlossning möjlig.
Vaginal förlossning är det naturliga förlossningssättet
Oftast får mamman barnet i sin famn genast efter födseln. Familjen får genast vara tillsammans så mycket de vill. Mamman får genast ha och sköta barnet i samma rum.
Fostrets stresshormoner och andra signalsubstanser frigörs under en vaginal förlossning och hjälper barnet att anpassa sig till livet utanför livmodern. Barnet är oftast piggt och välmående när det föds och behöver ingen särskild tillsyn.
Andningen kommer igång utan problem.
Blodförlusten är mindre vid vaginal förlossning än vid kejsarsnitt. Mammorna drabbas i mindre utsträckning av anemi efter förlossningen och blodtransfusion krävs vid färre än 1 procent av förlossningarna.
Amningen kommer snabbare igång efter vaginal förlossning. Mjölken stiger till brösten i genomsnitt 1–2 dagar tidigare efter vaginal förlossning än efter kejsarsnitt.
Amningen går bättre och naturligare utan smärtor från operationssår på magen.
Efter en vaginal förlossning kan mamman genast röra sig och de är enklare att komma igång med barnskötseln.
Mamman får åka hem snabbare från sjukhuset efter en vaginal förlossning.
Återhämtningen efter förlossningen på sjukhuset och hemma går snabbare.
Risken för livmoderinfektion eller barnsängsfeber är mindre efter vaginal förlossning (under 1 procent).
Av alla planerade vaginala förlossningar lyckas cirka 90 procent.
Akut kejsarsnitt görs till exempel på grund av att barnets tillstånd försvagas eller förlossningen stannar upp i cirka 10 procent av fallen.
Akut kejsarsnitt (nödkejsarsnitt) när barnet måste födas omedelbart, görs bara vid 1 procent av alla förlossningar.
Barnets syrebrist vid förlossningen är ovanligt och moderna metoder för att övervaka fostrets välbefinnande under förlossningen gör det möjligt att ingripa tidigt.
Många internationella studier har visat att ett ökat antal kejsarsnitt inte minskar förekomsten av neurologiska sjukdomar hos barnen.