Gå till sidans innehåll

Om pappans/partnerns roll under förlossningen

Alla förlossningar är olika, ibland överraskande, och därför är det viktigt att förbereda sig i förväg.

Man ska åka till sjukhuset

  • om mammans sammandragningar är regelbundna och smärtsamma

  • om fostervattnet går

  • om blodiga blödningar uppstår.

Vid behov kan man ringa till sjukhuset. Förlossningssjukhuset är öppet dygnet runt, alla dagar året runt. Mer information om förlossning som startar spontant finns i Kvinnohuset:

När du åker till sjukhuset rekommenderas det att du tar med dig så få saker som möjligt: en på förhand packad väska och ett rådgivningskort till mamman, matsäck till pappan/partnern eller stödpersonen, bekväma kläder och, om ni vill, en kamera.

Du kan fotografera din egen familj så mycket du vill under förlossningen. Du bör i förväg ta reda på om du får använda kamera och mobiltelefon på förlossningssjukhuset, till exempel från rådgivningen.

Om pappan/partnern eller stödpersonen har en smittsam sjukdom (influensa, maginfluensa, barnsjukdom) får hen inte närvara vid förlossningen på grund av smittorisken.

Alla förlossningar är olika, ibland överraskande, och därför bör man gå in i förlossningen med ett öppet sinne.

På väg till sjukhuset är tålamod en dygd i trafiken. Säkerhetsbältena ska vara fastspända. Du kan också komma till sjukhuset med ambulans eller taxi. Det lönar sig att i förväg ta reda på var du kan parkera din bil.

Uppdaterad 2.11.2020