Gå till sidans innehåll

Om livmoderhalscancer

Livmoderhalscancer uppstår oftast till följd av cellförändringar orsakade av papillomvirus i livmoderhalsens skivepitel- respektive körtelceller. Förändringarna utvecklas långsamt och förstadieförändringarna kan upptäckas med papa-prov.

Varje år diagnostiseras ungefär 150 nya fall av livmoderhalscancer. Det är den tredje vanligaste gynekologiska cancersjukdomen i Finland, men först den 19:e vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. I Finland har incidensen av livmoderhalscancer gått ned tack vare screeningundersökningarna som infördes på 1960-talet. Därmed diagnostiseras livmoderhalscancer i Finland oftast redan i ett tidigt skede. Val av behandling av livmoderhalscancer och patientens prognos beror på tumörens spridning, som anges med stadieindelningen (FIGO). Av patienter hos vilka cancersjukdomen upptäcks i tidigt skede lever 90 procent fem år efter diagnosen.

Globalt sett är cancer i livmoderhalsen den näst vanligaste cancertypen bland kvinnor efter bröstcancer. Så många som 84 procent av alla fall av livmoderhalscancer i världen förkommer i utvecklingsländer.

Livmodern är ett päronformat organ som består av två delar:

  • livmoderkroppen som ligger högre upp

  • livmoderhalsen som utgör en förlängning av slidan.

Livmoderhalscancer börjar utvecklas när de normala cellerna i livmoderhalsens slemhinna börjar dela sig okontrollerat. Oftast börjar livmoderhalscancer i livmodermunnens ytliga cellvävnad (skivepitelkarcinom), men ibland börjar den i livmoderhalsens körtelceller. En sådan cancer kallas adenokarcinom. Livmoderhalscancer sprider sig till sin omgivning först längs med livmoderhalsens bindväv. Metastaserna finns oftast i lymfkörtlarna, bukhinnan, lungorna och levern, ibland i ryggraden och bäckenbenet.

Uppdaterad 22.3.2022