Gå till sidans innehåll

Omvårdnad av det nyfödda barnet

Den grundläggande skötseln av babyn, som amning, läggning och blöjbyte, kan kännas osäker i början, men man vänjer sig snabbt. Det bästa sättet att lära sig sköta babyn är genom att själv göra det.

Snabbguide i babyskötsel

  • Byt blöja enligt behov.

  • Lägg babyn att sova på rygg.

  • Kontrollera och rengör alla hudveck dagligen.

  • Rengör navelstumpen omsorgsfullt.

  • Amma minst åtta gånger i dygnet.

Omvårdnad av det nyfödda barnet

Den grundläggande babyskötseln består av tre centrala element: mycket närhet, tillräcklig näring samt renhet. I början kan det kännas lite osäkert att ta i och lyfta babyn när man sköter babyn, men det går snabbt om. Det bästa sättet att lära sig sköta babyn är genom att själv göra det. Varje familj skapar sina egna vanor och rutiner.

Blöjan byts vid behov.

Det är bra att kontrollera babyns navel samtidigt som du byter blöja. Naveln rengörs främst med en torr vaddpinne.

Babyns hudveck bakom öronen, på halsen, under armarna och i ljumskarna ska kontrolleras och rengöras dagligen.

Babyns ögon varar sig lätt. Rengör ögonen dagligen med en fuktad lapp.

Du kan bada babyn hemma fastän navelstumpen inte har lossnat. Det räcker med bara vatten för badet.

En baby som föds på sommaren kan man vanligen ta ut rätt snart efter födseln. Med en vinterbaby kan man gå ut vid några veckors ålder.

Sömn

Det rekommenderas att babyn läggs att sova på rygg. Det minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. När babyn är vaken och vid hudkontakt kan hen mycket väl vara på mage. Babyn sover naturligt på rygg med huvudet vänt åt sidan.

När kan babyns naglar klippas?

Babyn kan ha långa och vassa naglar. Det rekommenderas att man inte klipper naglarna förrän babyn är över två veckor gammal, för nagelvallen infekteras lätt. Vid behov kan babyns händer skyddas med vantar. När man ammar är det ändå bäst att babyns händer är bara, för babyn behöver få röra vid bröstet när hen äter.

Hur vet jag om babyn har det tillräckligt varmt?

Babyns fötter och händer känns ofta svala. Därför är det bäst att känna efter babyn temperatur i nacken. Om nacken känns varm, har babyn det lämpligt varmt.