Bula vid BCG-vaccinets stickplats
BCG-vaccinet ger inom 2–6 veckor upphov till en bula vid stickplatsen. När bulan spricker kan såret varas i några veckor, ibland längre. Om stickplatsen är varig, kan den täckas med ett torrt, rent förband. Vaccinationssåret läker vanligen inom 2 veckor.
Fortsätta med extra mjölk
Behovet av extra mjölk upphör vanligtvis när mammans egen mjölk stiger till brösten. Om ditt barn har fått mycket extra mjölk (mer än 40 ml/måltid) bör du gradvis sluta ge extra mjölk. Samtidigt är det viktigt att öka amningsfrekvensen och övervaka barnets hälsa samt urinering och tarmtömning. Boka en tid till rådgivningen för en viktkontroll för att se till att ditt barn får tillräckligt med mjölk.
Det kommer slem/blodblandat sekret ur flickbabyns slida
Under de första dagarna kan det komma slemmigt eller blodblandat sekret ur en flickbabys slida på grund av hormonella faktorer. Det är ett normalt fenomen.
Babyn får inte tag om mammans svullna bröst
Det är bra att fortsätta sköta brösten enligt anvisningarna man fick på förlossningssjukhuset. Innan man börjar amma kan man mjölka ut lite mjölk, så att babyn lättare får sugtag.
Babyn kastar upp blodblandad mjölk
Efter att amningen har satt igång kan mammans bröstvårtor lätt bli såriga och babyn kan svälja blod med mjölken. Det är ofarligt och går om av sig själv när mammans bröstvårtor sköts och läker.
Babyn äter hela tiden
Efter förlossningen sätter mjölkproduktionen hos mamman igång. När mjölken ska stiga stimulerar de nyfödda mjölkutsöndringen genom att suga ofta på bröstet. Mjölkmängden är mycket liten till en början och babyn äter ofta för att få tillräcklig näring. Också senare kan babyn suga oftare i perioder, och då ”beställer” babyn mera mjölk. Om vikten ökar väl och babyn kissar och tömmer tarmen normalt, behöver man inte oroa sig över att babyn äter ofta. Om du misstänker att babyn inte får tillräckligt med näring, ska du inte tveka att kontakta förlossningssjukhuset eller rådgivningen efter det första besöket där.
Babyn har feber
Om en baby som är under 3 månader gammal får feber, ska babyn tas till läkare för undersökning. Vid behov kan man ringa jouren på barnsjukhuset får att få närmare råd.
Babyns hud är torr och fjällar
I livmodern skyddas babyns hud av ett fettlager, fostertalg. Speciellt hos barn som gått över tiden har skyddslagret redan ”slitits” bort och då har babyns hud kanske torkat. Det här är ofarligt och den torra huden är inte ett tecken på kommande hudproblem. Den fjällande huden behöver ingen vård, men speciellt torra partier, som handlederna och vristerna, kan smörjas med mjukgörande kräm eller olja.
Utslag på babyns hud
De flesta barn får utslag eller så kallade hormonprickar under sina första dagar. De kan finnas överallt på babyns kropp och är ofarliga. Vanligen behöver man inte göra något åt dem, utan de försvinner av sig själva. Om utslagen på babyns hud påminner mer om vattenblåsor, kontakta rådgivningen eller förlossningssjukhusets avdelning som ni åkte hem ifrån.
Babyns navel blöder
Innan navelstumpen lossnar kan det blöda lite ur naveln. Det är normalt när navelstumpen torkar. Behandlingen är att rengöra naveln enligt anvisningarna från förlossningssjukhuset.
Babyns näsa är täppt
I början kan slemhinnorna i babyns näsa vara svullna. Om näsan är täppt kan man droppa koksaltdroppar från apoteket i näsan och vid behov hålla babyn i upprätt läge.
Babyns bröstvårtor är svullna
Mammans hormoner påverkar också babyn och hos vissa nyfödda kan brösten svälla efter förlossningen. Ibland, fast mycket sällan, kan det till och med utsöndras lite mjölk ur dem. Svullnaden går ner av sig själv och behöver ingen behandling.
Babyns kiss är rödaktigt
Den rödaktiga färgen beror vanligen på så kallade uratkristaller. Det är normalt och ofarligt hos symtomfria barn och hänger ihop med att barnet får lite för lite vätska i början.
Vanliga frågor om det nyfödda barnet
Har du frågor kring omsorg av nyfödda? På den här sidan hittar du svar på vanliga frågor om nyfödda.