Gå till sidans innehåll

Amningsrekommendationer

Helamning rekommenderas fram till 4–6 månaders ålder.

Ditt barn kan erbjudas fast föda i smakportioner från 4–6 månaders ålder. Om barnet växer bra på bröstmjölk, behöver man inte skynda med att ge smakportioner. Det är bäst att börja låta barnet smaka på fast föda när babyn kan sitta upprätt och visar intresse för att äta fast mat, till exempel när den övriga familjen äter. Alla barn ska börja med fast föda senast vid 6 månader. Smakportionerna är små: en skedspets eller högst några teskedar. Syftet med portionerna är att stödja tarmarnas mognad och utvecklingen av tåligheten för nya livsmedel. Mängden måste dock vara liten, näringsmässigt är bröstmjölk den bästa maten fram till 6 månaders ålder.

Om det är problem med barnets tillväxt, kan matning med större portioner fast föda ibland inledas redan vid 4 månaders ålder.

Efter 6 månaders ålder ökas mängden fast föda som barnet får. Man kan låta barnet äta själv med fingrarna eller maten kan mixas till puré och matas med sked. Enligt de senaste rönen är det bästa sättet att undvika allergi att i det här skedet ge barnet många olika maträtter.

Det är bra att fortsätta amma parallellt med fast föda åtminstone till ett års ålder och längre om man vill.

Uppdaterad 2.11.2020