Gå till sidans innehåll

Planering av graviditet vid reumatisk sjukdom

Reumatiska sjukdomar är vanligen inget hinder för graviditet.

Det är bra att med sin reumaläkare diskutera planerna på att skaffa barn i god tid före graviditeten. Vissa reumaläkemedel kan innebära en risk för utvecklingsstörning hos fostret. Karenstiden för dessa läkemedel före graviditet är flera månader. Därför ska man diskutera medicineringen och eventuellt byte av läkemedel i god tid före graviditeten.

Medicineringen planeras så att den är effektiv för mamman, men ofarlig för fostret och spädbarnet. Läkemedlens säkerhet kan kontrolleras hos den teratologiska informationstjänsten eller på Reumaförbundets webbplats via länken nedan.

Personer med en reumatisk sjukdom har en normal fertilitet och reuma är oftast inget hinder för graviditet. En mycket aktiv sjukdom kan orsaka tillfälliga rubbningar i menstruationscykeln och därför kan det ibland ta längre att bli gravid. Antiinflammatoriska läkemedel hindrar den befruktade äggcellen att fästa i livmoden, så dem bör man undvika att använda åtminstone före och efter ägglossningen. Graviditet rekommenderas inte om mamman har njursvikt på grund av amyloidos eller sjukdomsrelaterad blodkärlsinflammation.

Uppdaterad 6.10.2021