Gå till sidans innehåll

Risk för fosterdöd under nästa graviditet

Om det har hittats en tydlig orsak till fosterdöden, planeras uppföljningen av nästa graviditet individuellt utgående från orsaken som hittats.

Hälsosam livsstil, som att sluta röka och minska eventuell övervikt, är viktigt för att förebygga fosterdöd. Medfödda hjärtfel och neuralrörsdefekt kan förebyggas genom att man regelbundet tar folsyratillskott minst två månader innan man blir gravid.

Det har konstaterats att de som har drabbats av fosterdöd har en tre gånger större risk att det upprepas, än de som tidigare har fött ett levande barn. Risken är dock ofta mycket lägre för en enskild blivande mamma, särskilt om orsaken var något som inte förväntas återkomma vid nästa graviditet.

Om det inte har hittats någon förklaring, besöker den gravida utöver normal uppföljning på rådgivningen också moderskapspolikliniken i graviditetsvecka 36 för att göra en individuell plan för uppföljningen av slutet av graviditeten och för en eventuell igångsättning av förlossningen. Uppföljningen på rådgivningen kan hjälpa att upptäcka graviditetskomplikationer, till exempel förhöjt blodtryck eller begynnande preeklampsi, som ökar risken för fosterdöd. Rörelseuppföljning i slutet av graviditeten kan hjälpa att märka om fostret börjar må sämre. På sjukhusets jourmottagning kan fostrets mående kontrolleras med hjälp av hjärtljudskurva.

Uppdaterad 29.10.2020