Vid insemination kan antingen egna eller donerade spermier användas.
Insemination är befogad när sädesvätskan har lätta förändringar som försvagar fertiliteten, när samlag av någon anledning inte lyckas eller det inte har hittats någon uppenbar förklaring till barnlösheten.
Insemination genomförs vanligen i kombination med menstruationscykel som stöds med hormoner (tablett- eller injektionsbehandling). Insemination görs numera endast sällan vid naturlig menstruationscykel, eftersom resultaten då är sämre.
I praktiken planeras inseminationen in vid ägglossning antingen enligt positivt ovulationstest eller en inplanerad ”ägglossningsspruta”.
På inseminationsdagen lämnar mannen spermaprovet på spermalaboratoriet, där provet ges en tvättbehandling. Syftet med tvätten är att avskilja de mest rörliga spermier för att sprutas in i livmodern. De tvättade spermierna förs in i livmodern med en tunn, böjlig kateter under några minuter. Åtgärden är vanligen smärtfri och hindrar inte samlag. Om antalet rörliga spermier blir mycket litet efter tvätten, går man enligt situationen vidare i behandlingen till provrörsbefruktning.