Gå till sidans innehåll

Vad för en sjukdom är endometrios?

Endometrios är en vanlig gynekologisk sjukdom bland kvinnor i fertil ålder.

Det är en östrogenberoende sjukdom, och när östrogenproduktionen under klimakteriet upphör, försvinner sjukdomen. Endometrios förekommer hos 6–10 procent av kvinnor i fertil ålder, så globalt har det beräknats att cirka 176 miljoner kvinnor lider av sjukdomen. Det har också konstaterats att endometrios i viss mån är ärftligt. De närmaste släktingarna till en person med endometrios löper ungefär fem gånger större risk att drabbas av endometrios.

Endometrios innebär att det finns vävnad som påminner om livmoderslemhinna utanför livmodern och den orsakar en kronisk inflammatorisk reaktion. Mekanismen bakom sjukdomen är fortfarande oklar, men det som sker är att livmoderslemhinna förs genom äggledarna ut i bukhålan, eller bukhålans celler förändras till vävnad som påminner om livmoderns slemhinna. Immunsystemet hos endometriospatienter är rubbat och förstör inte livmoderslemhinnan som kommit ut i bukhålan och därmed kan sjukdomen utvecklas.

Korento ry

Korento ry är en nationellt patientförening som främjar välmåendet bland och intressebevakningen för dem som har endometrios. Föreningen erbjuder också kamratstöd.

Uppdaterad 3.2.2022