Gå till sidans innehåll

Vanliga frågor om att bli gravid

Planerar du en graviditet och funderar över något? På den här sidan hittar du svar på vanliga frågor om att bli gravid.

Redan vid den första menstruationscykeln är sannolikheten för graviditet över 20 procent.

Hormonella preventivmedel har inte konstaterats orsaka barnlöshet. Efter att ha slutat med preventivmedel kommer menstruationscykeln hos vissa kvinnor inte igång genast, i synnerhet om p-pillren var avsedda att göra mensen regelbunden. Eventuellt polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) eller viktförändring på grund av p-pillren kan förklara störningarna i menstruationen.

Spermieproduktionen pågår kontinuerligt från och med puberteten. En enskild spermies utveckling till mogen spermie tar ungefär två månader.

Se över din livsstil: finns det något du kan förbättra med tanke på graviditetsförsöken? Om du röker eller använder droger ska du sluta med det och därtill försöka hålla din vikt på en normal nivå. Sköt om dig själv, skydda dig mot icke-önskade graviditeter och könssjukdomar. Diskutera med din egen läkare om hur eventuella sjukdomar och medicinering som du har påverkar din fertilitet och hur de passar ihop med dina graviditetsplaner.

Det ingen idé att medvetet skjuta upp graviditetsförsöken i flera år, om livssituationen är lämplig för att bilda familj. Ett par som önskar sig barn ska vara medvetna om gränserna för den fertila åldern, och också om sitt eget hälsotillstånd och tänka över vad föräldraskap och antal barn innebär för en själv och för relationen. En kvinna är mest fertil som 18–25-åring och en man före 35 års ålder.

En abort orsakar sällan barnlöshet, om ingreppet och återhämtningen går normalt. Upprepade aborter är också mentalt påfrestande för kvinnan och kan öka risken för bland annat infektioner som orsakar blockerade äggledare. Upprepade skrapningar kan störa förtjockningen av livmoderns slemhinna och göra det svårare för embryot att fästa. Det är viktigt att använda preventivmedel när man ännu inte vill bli gravid.

Barnlöshetsbehandlingarna kan inte kompensera ålderns inverkan på äggstockarnas funktion.

Möjligheten att bli gravid är klart försvagad, men ibland lyckas det. Orsaken till utebliven menstruation ska alltid utredas, för orsaken påverkar sannolikheten att bli gravid. I synnerhet om äggstockarnas funktion håller på att småningom avta och mensen uteblir ibland, kan en äggcell ändå lossna när hypofyshormonerna piskar igång äggstocksvävnaden. Om du inte vill bli gravid ska du även då använda preventivmedel.