Gå till sidans innehåll

Termer som anknyter till missfall

Missfall kallas ibland även spontan abort (abortus spontaneous). Missfall innebär att graviditeten avbryts före 22:a graviditetsveckan. Vanligtvis väger fostret då mindre än 500 g.

Biokemisk graviditet

En biokemisk graviditet är när ett graviditetstest är positivt, men ultraljudet inte visar någon graviditet. Vid dessa mycket tidiga missfall har det befruktade ägget fäst sig i livmodern och bildat tillräckligt med moderkaksceller för att ett graviditetstest ska visa positivt. Menstruationen är ofta lite sen och efter blödningen visar graviditetstestet negativt igen.

Tom hinnsäck

Tom hinnsäck (ovum abortivum) är när en hinnsäck med fostervatten har utvecklats i livmodern, men fosterutvecklingen har stannat upp tidigt i graviditeten och fostret kan inte ses på ultraljud. Den utvecklade moderkakan producerar graviditetshormon och kan orsaka normala graviditetssymtom.

Avbrutet missfall

Ett avbrutet missfall (abortus inhibitus) är när graviditeten har börjat utvecklas normalt i livmodern, men fostret har slutat utvecklas och dött i livmodern.

Hotande missfall

Vid ett hotande missfall (abortus imminens) lever fostret i livmodern fortfarande, men det kommer blodiga flytningar från livmodern och livmoderns sammandragningar känns smärtsamma.

Graviditet utanför livmodern, utomkvedshavandeskap

En graviditet utanför livmodern (graviditas extrauterina) är när graviditeten befinner sig på en annan plats än den normala i livmodern. Den vanligaste platsen för en utomkvedshavandeskap är äggledaren, men den kan också finnas på till exempel äggstockens yta, i bukhålan eller i livmoderhalsen. En graviditet utanför livmodern kan inte fortsätta normalt tills barnet föds.

Uppdaterad 29.10.2020