Gå till sidans innehåll

Fastställa graviditetens längd

Graviditetens längd kan fastställas enligt den senaste mensens startdatum, om menstruationen är regelbunden. Längden fastställs i hela veckor och dagar.

En normal graviditet räcker i genomsnitt 280 dygn, alltså 40 veckor. Om menstruationen är regelbunden kan graviditetens längd och beräknat förlossningsdatum fastställas utgående från den sista mensens startdatum. Eftersom ovulationen, dvs. ägglossningen, i regel sker 14 dagar efter mensens början, är fostret i själv verket cirka två veckor yngre än vad graviditetens beräknade längd säger (exempel graviditetsvecka sex är fostrets ålder fyra veckor). Om menstruationen är mycket oregelbunden, kan beräknat förlossningsdatum inte fastställas med hjälp av mensen.

Ibland kan kvinnor i början av graviditeten ha blodiga flytningar, så det är bäst att i ett tidigt skede fastställa graviditetens längd med en ultraljudsundersökning. Även vid en ultraljudsundersökning är det inte nödvändigtvis möjligt att fastställa den exakta beräknade tiden. Om skillnaden mellan längden fastställd på basis av ultraljudsundersökning och längden utifrån mensen är fem dagar eller mer, antecknas resultaten från ultraljudsundersökningen som graviditetens sannolika längd.

Graviditetens längd antecknas i hela veckor och dagar, t.ex. 20+4, vilket betyder att graviditeten är i vecka 21. Det beräknade förlossningsdatumet är aldrig exakt, men vid de flesta graviditeter sker förlossningen inom två veckor för eller efter det beräknade datumet.