Gå till sidans innehåll

Motion efter förlossningen

Återhämtningen efter graviditet och förlossning varierar individuellt.

Kroppen återhämtar sig och återställs stegvis efter förlossningen. Till en början ligger all fokus på att lära känna babyn och vänja sig vid allt det nya. Man kan och bör börja röra på sig genast efter förlossningen, enligt hur man mår. Lugn motion gör att kroppen återhämtar sig snabbare efter de förändringar som graviditeten och förlossningen har orsakat.

Du bör dock undvika grenar som innebär stor ansträngning, såsom hoppning och löpning. När funktionen hos bäckenbottenmuskulaturen och bålens stöd har återställts och man inte har problem med inkontinens kan man så småningom övergå till mer belastande motionsformer.

Man kan börja motionera efter förlossningen genast när det känns bra. Motion stöder återhämtningen efter förlossningen, piggar upp och hjälper till att orka i babyvardagen. Det tar tid för kroppen att återhämta sig. Därför bör man i början undvika grenar med kraftiga hopp eller snabba riktningsförändringar. Efter förlossningen är det bra att börja röra på sig, till exempel genom att gå ut med barnvagnen.

Måttlig motion påverkar inte bröstmjölkens mängd eller kvalitet. Det kan vara bra att amma före motionspasset, så att brösten är lättare. En stadig bh av god kvalitet är också bra att ha.

Uppdaterad 2.11.2020