Gå till sidans innehåll

Första amningen

Nyfödda är kloka. Vanligen börjar de genast söka bröstet efter att ha vilat en stund efter födseln. Babyn får också det bästa taget om bröstet om hen får kravla sig till bröstet i egen takt.

Babyn suger oftast bäst om hen får ligga på mage på mammans bröstkorg. Sängens huvudända kan höjas lite så att babyn kan se bättre.

Om babyn inte inom några timmar ännu har hittat taget om bröstet är det ingen fara. Du kan mjölka de första dropparna åt babyn för att mjölkproduktionen ska komma igång väl och babyn inte ska bli alltför trött. Håll ofta babyn mot din hud och vänta i lugn och ro på babyns hungersignaler. Sjukhusets personal hjälper dig gärna med amningen.

Ett nyfött barn har många reflexer som aktiveras genast efter födseln. Dessa reflexer hjälper barnet att hitta bröstet. På videon beskrivs babyns väg till bröstet.

Om babyn inte suger under de första timmarna?

Ibland flyttas babyn till neonatalavdelningen strax efter förlossningen. Och ibland börjar babyn inte söka bröstet och suga på det, trots hudkontakt. I sådana situationer är det viktigt att mamman så snart som möjligt mjölkar mjölk åt barnet för att mjölkutsöndringen ska komma igång och babyn får de viktiga dropparna av kolostrum, alltså råmjölk.

Håll babyn i hudkontakt ofta tills amningen börjar gå bra. Be om hjälp av personalen på BB-avdelningen eller neonatalavdelningen.

Uppdaterad 2.11.2020