Gå till sidans innehåll

Hur kan jag få mjölkmängden att öka snabbare?

Du kan få mjölkmängden att öka snabbare genom att till exempel ofta hålla ditt barn mot hud, amma med täta mellanrum och undvika att ge extra mjölk.

  • Håll babyn i hudkontakt ofta. Det gör babyn lugnare och mjölken stiger bättre. Också den andra föräldern eller mammans stödperson kan hålla babyn mot sin hud emellanåt.

  • Amma ofta, alltid när babyn söker bröstet. Om babyn hinner bli nervös har hen svårare att hitta ett bra tag om bröstet. Du kan testa olika amningsställningar för att hitta sådana där amningen känns så bekväm som möjligt.

  • Undvik extra mjölk, napp och nappflaska. Extra mjölk ska helst inte ges utan medicinsk orsak. Extra mjölk leder ofta till att babyn inte orkar suga tillräckligt för att mjölken ska stiga bra. Om det ändå behövs extra mjölk, stimulera istället brösten med att mjölka. Under perioder av intensiv sugning ska napp helst inte användas, för bröstet behöver all stimulans för att producera tillräckligt med mjölk. Nappflaska kan störa babyns sugteknik och babyn kan börja föredra flaska istället för bröstet.

  • Lita på dig själv och din baby. Om alla tecken på bra amning uppfylls behöver babyn inte extra mjölk. Med hjälp av hudkontakt och att amma ofta går perioderna av intensiv sugning vanligen snabbt över.

  • Omge dig med stödtrupper. Gäster som städar eller lagar mat är nu välkomna, men i övrigt gör du klokt i att tömma kalendern för en tid.

Uppdaterad 2.11.2020