Gå till sidans innehåll

Om att bli gravid

Innan graviditetshormonerna börjar bildas måste många saker gå rätt. För att en graviditet ska kunna inträffa måste kvinnan ha ägglossning och mannen en tillräckligt stor spermieproduktion.

Hur en graviditet börjar

För att en graviditet ska börja måste ett ägg mogna i och frigöras från äggstocken, dvs. det måste ske en ägglossning. Äggledaren ”fiskar” efter det lösgjorda ägget som befruktas av en enda spermie som tränger in i äggcellens skal. Det befruktade ägget börjar dela sig till ett embryo och vandrar från äggledaren till livmodern. Ägget fäster i livmodern (dvs. implantationen äger rum) ungefär en vecka efter befruktningen, när embryot redan är flercelligt, en så kallad blastocyst.

För att en graviditet ska uppstå på naturlig väg krävs att mannen har tillräcklig spermieproduktion, att paret haft samlag, att kvinnan har normal menstruationscykel (ägglossning), en normal livmoder och minst en öppen äggledare. Även om alla dessa villkor är uppfyllda har det visat sig att sannolikheten för graviditet under en menstruationscykel endast är cirka 25 procent. För att bli gravid måste man ofta försöka bli gravid under mer än en menstruationscykel. Det allmänna rådet är att försöka bli gravid genom regelbundet sex i minst ett år innan man söker sig till undersökningar.

Sannolikheten att bli gravid efter att ha slutat använda preventivmedel

Mer än 80 procent av kvinnorna blir gravida under det första året efter att de slutat använda preventivmedel. Ungefär hälften av paren blir fortfarande gravida under det andra året, men under det tredje året sjunker sannolikheten för graviditet kraftigt till cirka 10 procent.

Uppdaterad 3.11.2020