Gå till sidans innehåll

Behandling och uppföljning av graviditetsklåda

Uppföljningen av graviditetshepatos sker alltid individuellt inom den specialiserade sjukvården på grund av riskerna som den innebär för fostret.

Mamman tas in på sjukhus om gallsyrevärdena är höga. I lindriga fall räcker det med uppföljning på moderskapspolikliniken. Vid avdelningsvård kontrolleras nivåerna av gallsyror och leverenzymer i blodet 1–2 gånger i veckan. Mammans mående följs upp med frågor om klådan och var den förekommer och överlag om symtom som den väntande mamman upplever att avviker från det normala. Fostrets tillstånd följs upp med uppföljning av dess rörelser och med kardiotokografi (CTG) som registrerar hjärtfunktionen.

I lindriga fall räcker det med att lindra klådan med antihistamin, som doseras enligt symtomen. Antihistamin ger också en dåsig känsla, vilket gör det lättare att sova om klådan är störande på natten. Man kan också försöka lindra klådan med svalkande mentolsalva. Om gallsyrevärdena är förhöjda inleds medicinering med ursodeoxicholsyra (Adursal). Igångsättning av förlossningen övervägs individuellt senast vid det beräknade datumet med hänsyn till gallsyrenivån, klådans intensitet och livmodermunnens mognad.

Uppdaterad 29.10.2020