Gå till sidans innehåll

Parrelationen och sexualiteten efter förlossningen

Efter babyns födelse förändras parrelationen och det tar tid att lära sig sina nya roller. Genom att dela med sig av sina känslor och erfarenheter kan man förstå sin partner bättre.

När babyn har fötts är det naturligt att all uppmärksamhet riktas mot den nya familjemedlemmen och att anpassa sig till detta nya livsskede. Då kan det kännas som att det inte finns någon tid över för parrelationen. Men parrelationen vårdas ändå genom små saker i vardagen, blickar och beröringar.

Kvinnans kropp genomgår stora förändringar både under graviditeten och efter förlossningen. Hormonproduktionen under amningen påverkar den sexuella lusten. Eventuella rupturer eller snitt i mellangården tar tid att läka. Det tar cirka 8–12 veckor för slidans och klitoris sexuella reaktioner att återställas.

Det är individuellt när man vill börja ha samlag igen. Man kan pröva på att ha samlag när man inte längre har smärtor i mellangården och slidan. Ammande mammor kan använda glidmedel och östrogen som appliceras lokalt. Östrogenet förstärker torra och tunna slemhinnor.

Många par använder bristfälliga preventivmedel efter födseln och rädslan för en ny graviditet kan minska den sexuella lusten avsevärt. Före efterkontrollen är omsorgsfull användning av kondom tillsammans med glidmedel en bra preventivmetod. Vid efterkontrollen planeras vilken preventivmetod som ska användas i framtiden. De säkraste metoderna är p-piller som innehåller progestin (minipiller), p-stavar och spiral. Spiralen och p-stavarna kan sättas in redan under efterkontrollen. Du kan börja ta p-piller direkt efter kontrollen.