Gå till sidans innehåll

Hepatit C och graviditet

Hepatit C är en leverinflammation orsakad av virus.

Hepatit C smittar lätt till exempel via smutsiga nålar. Det är mer sällsynt att man smittas via sex. Sjukdomen konstateras genom att analysera för antikroppar i blodet.

Hepatit C orsakar i regel få symtom. Vissa smittade kan dock som första symtom ha magont, illamående eller gulhet. Kronisk infektion ökar risken för levercirros och levercancer.

Sjukdomen kan läka spontant. Sjukdomen kan behandlas med en kombination av interferon och antivirala läkemedel. Terapisvaret är bra.

Hepatit C hör inte till de smittsamma sjukdomar som screenas på rådgivningen. Prov tas av mammor som hör till en riskgrupp, såsom användare eller tidigare användare av intravenösa droger. Om analysen för antikroppar är positiv, sänds mamman till sjukhusets moderskapspoliklinik för uppföljning. Hepatit C kan smitta till fostret under graviditeten eller förlossningen, men smittorisken är dock liten. Sjukdomen påverkar inte graviditetens förlopp. Virusmängden testas i slutet av graviditeten och under förlossningen försöker man undvika att barnet kommer i kontakt med mammans blod. Kejsarsnitt minskar inte smittorisken.

Amning är i regel tillåten om bröstvårtorna är hela. Mamman kan inte donera bröstmjölk.

Uppdaterad 29.10.2020