Ät fyra huvudmål och 1–2 mellanmål om dagen.
Att äta regelbundet hjälper dig att reglera ditt ätande och gör det lättare att äta lämpliga portionsstorlekar.
Sätt ihop måltiderna på ett mångsidigt sätt enligt tallriksmodellen
½ mångsidiga grönsaker, frukt, bär
¼ vegetabiliska proteinkällor (bönor, linser, tofu, baljhavre...), fisk, mejeriprodukter, kyckling, ägg, kött
¼ ris, pasta, potatis, bröd
källa till mjukt fett, t.ex. olja på sallad, vegetabiliskt fett på bröd, nötter i sallad
Ät fullkornsprodukter och andra fiberrika produkter (t.ex. ris, pasta, bröd, müsli, kli, gryn)
Försök att äta godsaker som efterrätter. Se till att du äter tillräckligt i vardagen för att se till att godsaker är en källa till njutning i stället för något du äter för att du är hungrig.
Principer för dagliga måltider för personer med graviditetsdiabetes
På den här sidan får du tips om hur du ska äta om du har graviditetsdiabetes.
Uppdaterad 29.10.2020