Gå till sidans innehåll

Blodiga flytningar i slutet av graviditeten

Blödningar från slidan under andra halvan av graviditeten förekommer hos cirka 10 procent av de gravida kvinnorna. Blodiga flytningar är alltid en orsak att uppsöka läkare.

Blödning i slutet av graviditeten kan bero på många olika saker. Det vanligaste är att blödningen tyder på att förlossningen har satt igång och att livmodermunnen har mognat och öppnar sig i samband med sammandragningarna. I det här fallet är blödningen vanligen lätt. Om blödningen är kraftigare och kommer från livmodern ska man genast åka in till jouren på förlossningssjukhuset. Riklig blödning kan till exempel bero på föreliggande moderkaka eller att moderkakan lossnat för tidigt. Orsaken till blödningen kan också vara sår i slidan, polyp, det vill säga onormal vävnadstillväxt på slemhinnan, i livmodermunnen, infektioner eller i ovanliga fall tumörer. Efter samlag kan lätt blödning från slemhinnan förekomma.

Undersökningar och behandling

Fostret undersöks med hjärtfrekvenskurva och ultraljudsundersökning. Blödningen, smärtorna och sammandragningarna bedöms. Vid behov görs en gynekologisk inre undersökning för att uppskatta blödningens omfattning och se om den kommer från livmodern. Behandling ges enligt det som är orsaken till blödningen.