Gå till sidans innehåll

Epilepsi och planering av graviditet

Graviditeten ska planeras i god tid innan man slutar med preventivmedel.

På den neurologiska mottagningen utreds hur epilepsin och epilepsimedicineringen kan fås att påverka graviditeten och förlossningen så lite som möjligt och vilken medicinering som är säker under graviditeten. Neurologen ändrar vid behov på medicineringen. Det finns ingen orsak att ändra medicineringen under graviditeten om patienten är anfallsfri. Oftast är det inte förnuftigt eller möjligt att sluta med medicinering. Vissa epilepsiläkemedel sammanhänger dock med en risk för missbildningar hos fostret. Exempelvis bör man undvika medicinering med valproat och ta det bara i lägen där inga andra läkemedel har någon verkan. Läkemedlen byts enligt neurologens övervägande mot säkrare alternativ om det är möjligt med tanke på sjukdomen. Teratologiska informationstjänsten ger information om risker som epilepsiläkemedel medför under graviditet och amning.

Folat

Det har konstaterats under friska kvinnors graviditet att folatbrist kan orsaka neuralrörsdefekter hos fostret. Vissa epilepsiläkemedel kan leda till folatbrist. Tillräckligt intag av folsyra hindrar uppkomsten av neuralrörsdefekt.

Kvinnor med epilepsi som planerar att skaffa barn rekommenderas att dagligen ta ett milligram folsyra ända till slutet av den första trimestern, dvs. till graviditetsvecka 12. En daglig dos på fyra milligram folsyra behövs fram till 12:e graviditetsveckan om det i familjen (hos föräldrarnas gemensamma barn, någondera förälderns barn med en annan partner eller hos mamman eller pappan själv) tidigare har förekommit neuralrörsdefekt. Folsyrepreparat tas när man planerar graviditet, två månader innan man slutar använda preventivmedel.

När du planerar graviditet och under den är det bra att iaktta en hälsosam livsstil som minskar sjukdomsriskerna.

  • Ät hälsosamt och sköt om din allmänna kondition.

  • Undvik rökning och alkohol.

  • Se till att få tillräckligt med sömn.

  • Anfallen kan öka vid sömnbrist och om man inte tar sina läkemedel. Att man låter bli att ta sina läkemedel kan bero på rädsla för läkemedlens effekt på fostret.

Uppdaterad 9.12.2020