Gå till sidans innehåll

Fördelar med amning för barnet

När barnet suger på bröstet får hen näringsämnen och annat som stöder tillväxten och därtill närhet som är viktigt för helhetsutvecklingen. Amning är också nyttigt för mamman.

Många av amningens fördelar är större ju mer bröstmjölk ditt barn får. Ju längre du ammar, desto större är fördelarna för både mamma och barn. Mjölkens sammansättning är olika för barnet i olika åldrar och barn födda i olika graviditetsveckor – alltid precis lämplig.

Amning skyddar barnet mot infektioner. Helamning minskar bevisat bland annat öroninfektioner samt sjukhusbesök på grund av luftvägs- och tarminfektioner. Amning ger ett relativt bra skydd mot astma, atopiskt eksem och plötslig spädbarnsdöd.

Barn som ammas förefaller ha mindre nekrotiserande enterokolit, det vill säga svår tarmsjukdom hos prematurer, celiaki och barndomsleukemi och senare mindre fetma, diabetes och högt blodtryck.

Bröstmjölken innehåller bland annat mycket olika mjölksyrebakterier som gör att det utvecklas en så bra bakterieflora som möjligt i barnets tarmar.

Uppdaterad 2.11.2020