Gå till sidans innehåll

Symtom på äggstockscancer

Äggstockscancer har inget typiskt symtom.

Äggstockscancer ger ofta inga uppenbara symtom. Symtomen uppkommer vanligtvis först när sjukdomen spridit sig till ett större område i bukhålan. Ett typiskt symtom är svullnad i buken som orsakas av att vätska ansamlas i bukhålan. Ibland kan man även känna själva tumören om den är stor. Ett symtom kan också vara smärta i buken eller bäckenet.

Om tumören trycker mot urinblåsan eller tarmen kan patienten ha behov av att urinera oftareeller förändringar i tarmfunktionen, antingen förstoppning, diarré eller att avföringen liknar ett tunt band. Trycket från tumören kan även försämra vencirkulationen i de nedre extremiteterna och orsaka en djup ventrombos. Till och med en lungembolism kan vara det första symtomet på äggstockscancer. När sjukdomen framskrider kan det förekomma försämring av allmäntillståndet, viktminskning, trötthet och kraftlöshet.

Motsvarande symtom kan också förekomma vid många godartade tillstånd. Om symtomen återkommer eller varar i mer än två veckor bör du uppsöka läkare och behandling utan dröjsmål.

Uppdaterad 22.3.2022