Gå till sidans innehåll

Konisering

Hela området med vävnadsförändringar avlägsnas genom konisering. Det avlägsnar dock inte själva viruset.

Det är viktigt att eventuella förstadieförändringar som hittas i cellprov behandlas, för utan behandling ökar risken för livmoderhalscancer med åren. Koniseringen görs inom ungefär en månad efter att vävnadsproverna tagits. Under väntetiden ändras vävnadsförändringen nästan inte alls, ibland kan förändringarna till och minska eller läka hos unga patienter.

Ibland görs behandlingen genom konisering redan vid den första kolposkopin, om man exempelvis vill få en större biopsi, fyndet vid kolposkopin verkar svår eller patienten har konstaterats ha svår cellförändring, men inga förändringar syns vid livmodermunnen. Läkaren bedömer situationen individuellt för varje patient. Också patientens ålder och eventuella graviditetsönskemål påverkar besluten om behandling.

LOOP-behandlingen påminner väldigt mycket om kolposkopiundersökningen. Läkaren använder ättikslösning eller jod för att på nytt exakt lokalisera de avvikande områdena. Ingreppet görs alltid under lokalbedövning. På de avvikande områdena injiceras med en liten spruta samma typ av bedövningsmedel som tandläkarna använder. Du måste absolut berätta ifall du har fått överkänslighetsreaktioner tidigare av ett bedövningsmedel.

Det finns olika storlekar av slingan, läkaren väljer den lämpligaste. Med slingan avlägsnas vanligen ett område stort som en sockerbit från livmodermunnen. Till slut stoppas små blödningar genom att blodkärlen bränns. Ingreppet är kort, det tar vanligen 15–30 minuter med förberedelser.

Vissa känner lätt smärta i nedre delen av magen dagarna efter ingreppet. Det är normalt och kan lindras med vanliga smärtstillande läkemedel, t.ex. ibuprofen. Men det går att fortsätta som vanligt efter ingreppet och ingen sjukledighet behövs.

Efterblödningens längd och mängd är individuell, i genomsnitt har man lätta blödningar i 2–4 veckor. Efter de första dagarna minskar blödningen vanligtvis och blir klarbrun, som buljong. Så länge blödningen pågår finns en infektionsrisk, så därför ska du undvika att ha samlag, använda tampong, simma och bada i badkar. Om efterblödningen är rikligare än mens och innehåller koagulerade klumpar, ska du uppsöka jouren, där blödningsstället vid behov behandlas på nytt.

På det behandlade stället bildas en liten skorpa, som på alla sår. Sårskorpan lossnar i genomsnitt två veckor efter ingreppet, och då kan det komma en rikligare engångsblödning med klarrött blod. Blödningen i samband med att skorpan lossnar borde dock upphöra snabbt av sig själv.

Om du får infektionssymtom, dvs. illaluktande flytningar, kraftig smärta i nedre delen av magen eller feber, kontakta polikliniken som utfört ingreppet. Ibland behövs en antibiotikakur för att behandla infektionen.

Om ingreppet gjordes på grund av vävnadsförändringar, får du kallelse till kolposkopi för kontroll 6 månader efter behandlingen. Då tas ett cellprov, ett test för högriskpapillomvirus och vid behov vävnadsprover. Besöket är en efterkontroll för att säkerställa att behandlingen varit tillräcklig. Ibland måste en ny konisering göras, ifall patologen i sin undersökning har bedömt att det avlägsnade området inte var tillräckligt stort.

De som ingår i sjukhusets uppföljning får efter LOOP-behandlingen och kontrollkolposkopin automatiskt kallelse till papa-prov eller HPV-test de följande tre åren. Ett separat meddelande skickas när uppföljningen slutar. Därefter ska man själv se till att ta prov regelbundet med 2–3 års mellanrum. Man bör alltid delta i screeningundersökningarna.

Uppdaterad 21.10.2020