Gå till sidans innehåll

Humöret efter förlossningen

Mamman blir känsligare till sitt humör redan under graviditeten. Det man upplever efter förlossningen kan variera från en överväldigande lyckokänsla till känslor av hjälplöshet, oro och frustration.

Mamman blir känsligare redan under graviditeten för att vara speciellt mottaglig för babyns signaler efter förlossningen. Det är lättare att leva sig in i och förstå babyns känslor när man är i en mottaglig och känslig sinnesstämning.

Det är mycket man ska lära sig med att sköta om babyn. Ibland går allt som av sig själv och ibland, speciellt när man är trött, kan det kännas som att man inte alls förstår barnets behov. I synnerhet med en baby som gråter mycket kan krafterna tryta snabbt och det kan vara svårt att glädjas över barnet efter nätter med alltför lite sömn. Det är viktigt att inte vara för sträng mot sig själv och också låta de negativa känslorna och tankarna komma fram.

Små stunder, babyns nya färdigheter, blickar och leenden ger ofta en lyckokänsla som bär över de svåra stunderna. Det är viktigt att hitta mammavänner som man kan få stöd av i vardagen. Stödet av andra och att diskutera sina bekymmer hjälper dig att njuta av de små glädjeämnena även i den tröttsamma babyvardagen.

Om du ändå är oroad över det egna humöret och orken, du ofta är spänd eller bekymrad, eller du känner att du inte kan glädjas över din baby, är det viktigt att du tar upp saken på rådgivningen. Små saker kan underlätta stort i babyvardagen, när du vågar be om och ta emot hjälp. Det är också en fördel för babyn att mamman mår bra, för babyns humör utvecklas i relation till föräldrarna.