Gå till sidans innehåll

Val av mat vid graviditetsdiabetes

Regelbunden och tät måltidsrytm håller blodsockret på en jämn nivå och dämpar samtidigt aptiten.

Välj fiberrika fullkornsprodukter (4–6 skivor bröd om dagen), t.ex. olika råg-, kross-, havre-, frö-, kli- och knäckebröd samt gröt. Bröd och bakverk som innehåller mycket vitt vetemjöl höjer blodsockret snabbt och innehåller lite fibrer. I stället för potatis kan du välja fullkornsris och -pasta.

Bär och frukt innehåller frukt- och druvsocker (fruktos och glukos) och höjer därför blodsockret om man äter dem i stora mängder. Bär och frukt är bland annat goda fiberkällor och därför ett bra komplement till måltiderna för personer med graviditetsdiabetes. Försök att äta frukt och bär i samband med andra måltider.

Välj fettfri mjölk, kärnmjölk och yoghurt samt fettsnål ost med mindre än 17 procent fett. Mjölkprodukter är viktiga kalciumkällor, men i stora mängder kan de höja blodsockret och ökar energiintaget. Du får tillräckligt kalcium av t.ex. 3–4 glas fettfri mjölk eller kärnmjölk och 2–3 skivor ost. Mejeriprodukter är en bra del av måltidshelheten. Alternativt kan man använda berikade grönsaksdrycker, yoghurt och kvarg.

Ät mycket grönsaker på ett mångsidigt sätt vid nästan varje måltid, minst ett halvt kilo om dagen. Fyll halva tallriken med grönsaker vid huvudmålen. Vid övriga måltider kan du äta grönsaker som ett tillägg som sådana eller på en smörgås. Grönsakerna fyller magen och jämnar ut blodsockrets stegring efter måltiden.

Välj produkter med låg fett- och salthalt samt laga mat med liten mängd salt och fett. En måttlig portion räcker som tillägg till den övriga maten. Kom också ihåg att inkludera växtbaserade proteinkällor som bönor, linser, tofu, baljhavre och bondbönsprodukter.

Använd mjukt vegetabiliskt bredbart matfett (60–80 procent fett) 6–8 tsk på smörgås och vegetabilisk olja 1–2 msk eller flytande margarin i matlagning samt ät fisk på ett mångsidigt sätt 2–3 gånger i veckan. På så sätt ser du till att du får i dig nödvändiga fettsyror och förbättrar glukostoleransen. Mandlar, nötter och frön är också bra källor till mjuka fetter. Om du äter mycket animaliskt fett och feta livsmedel, försämrar det fettets kvalitet, ökar vikten och försvagar sockermetabolismen.

Bra törstsläckare är vatten, mineralvatten med låg salthalt och osockrat te. Juicer och sockrade läskedrycker rekommenderas inte, eftersom de höjer blodsockret snabbt och innehåller mycket energi. Späd ut juice och bärsaft med vatten och välj light-läskedrycker som sötats med aspartam, acesulfam, sukralos eller steviolglykosider.

Socker, sirap och honung höjer blodsockret snabbt, men de kan ändå användas i små mängder i kosten. Som en del av måltider jämnas effekterna på blodsockernivån ofta ut. Kom ihåg att äta tillräckligt i vardagen så att du inte behöver äta godis på grund av hunger.

Uppdaterad 15.9.2021