Gå till sidans innehåll

Graviditetens tredje trimester

Fostret blir livsdugligt i slutet av den andra trimestern, när organfunktionerna har mognat.

Från de veckorna när man vet att babyn är livsduglig börjar en psykiskt utvecklingsfas, den så kallade frigöringsfasen.

Under den sista trimestern tredubblas fostrets vikt, vilket ofrånkomligen påverkar den blivande mammans mående i form av ökande fysiska besvär och begränsningar. Moderskapsledigheten börjar ungefär en månad före den beräknade förlossningsdagen. Under mammaledigheten är det möjligt att organisera sina dagar enligt sitt eget schema. Besöken på rådgivningen är tätare och det arrangeras föräldrautbildning.

Under graviditetens sista trimester förbereder man sig på förlossningen och på att möta barnet. Bilden av babyn blir verklig. Tankarna kretsar allt oftare kring tiden efter förlossningen. Den väntande kvinnans kropp börjar kännas klumpig och det förekommer ofta olika smärtor och besvär. Många väntar otåligt på att få se barnet och veckorna släpar sig fram. Spänningen inför förlossningen minskar, eftersom önskan att få vara tillsammans med babyn, lära känna barnet och sköta det känns viktigare. Känslan av att ha fått nog av graviditeten och längtan efter att igen få vara ensam i sin kropp visar att man mentalt är redo för förlossningen. Å andra sidan väcker separationen från babyn som växer inom en också en känsla av ensamhet, när man igen måste omdefiniera gränserna för sin kropp.

I graviditetens slutfas ändras ofta den blivande mammans sömnrytm så att den liknar rytmen hos en nyfödd: nattsömnen blir kortare och behovet av att sova på dagen ökar. Moderskapsledigheten är också avsedd för att vila och samla krafter inför förlossningen och i synnerhet för spädbarnstiden.

Saker att diskutera med din partner

  • Vad är mammans önskemål gällande förlossningen?

  • Vad skulle vara viktigt för mamman under förlossningen?

  • Vad är mamman nervös eller rädd för inför den kommande förlossningen?

  • På vilket sätt har mamman förberett sig inför den kommande förlossningen?

  • Har mamman drömt om förlossningen? Hurdana drömmar?

  • Vad är pappans/partnerns önskemål gällande förlossningen?

  • Vad skulle vara viktigt för pappan/partnern under förlossningen?

  • Vad är pappan/partnern nervös för inför förlossningen?

  • På vilket sätt har pappan/partnern förberett sig inför den kommande förlossningen?

Uppdaterad 30.9.2021