Raskauden viimeinen kolmannes

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Sikiö saavuttaa elinkelpoisuutensa toisen raskauskolmanneksen lopulla elintoimintojen kypsyessä.

Niistä viikoista, jolloin vauvan tiedetään olevan elinkelpoinen, alkaa psyykkisessä mielessä uusi kehitysvaihe, niin sanottu irrottautumisvaihe.

Viimeisen raskauskolmanneksen aikana sikiö kolminkertaistaa painonsa, mikä tuntuu väistämättä tulevan äidin voinnissa lisääntyneinä fyysisinä vaivoja ja rajoitteina. Äitiysloma alkaa noin kuukautta ennen laskettua aikaa. Äitiyslomalla on mahdollisuus järjestää päivät oman aikataulun mukaan. Neuvolakäynnit tihenevät ja neuvola järjestää perhevalmennusta.

Raskauden viimeisen kolmanneksen aikana aletaan valmistautua synnytykseen ja lapsen kohtaamiseen. Mielikuva vauvasta tulee todelliseksi. Ajatukset keskittyvät yhä useammin synnytyksen jälkeiseen aikaan. Odottavan naisen keho alkaa olla kömpelö, ja monesti on erilaisia kipuja ja vaivoja. Monet odottavat rauhattomina lapsen näkemistä, eivätkä viikot tahdo kulua millään. Synnytys ei usein jännitä enää niin paljon, koska toiveet yhdessäolosta, tutustumisesta ja vauvan hoidosta tuntuvat tärkeämmiltä. Tunne raskauteen kyllästymisestä ja kaipuu olla taas yksin omassa vartalossa kertovat, että mieli on valmis synnytykseen. Toisaalta sisällä olevasta vauvasta eroaminen herättää myös yksinäisyyden tunteita, kun oman ruumiin rajoja joutuu jälleen määrittelemään uudelleen.

Raskauden loppuvaiheessa tulevan äidin unirytmi muuttuu usein kohti vastasyntyneen unirytmiä: yöunet lyhenevät ja tulee tarve nukkua päiväunia. Äitiysloma on tarkoitettu myös lepäämiseen ja voimien keräämiseen synnytystä ja erityisesti vauva-aikaa varten.

Kumppanin kanssa keskusteltavia asioita

  • Mitä äiti toivoo tulevalta synnytykseltä?
  • Mikä äidille olisi tärkeää synnytyksessä?
  • Mikä äitiä jännittää tai pelottaa tulevassa synnytyksessä?
  • Millä tavoin äiti on valmistautunut tulevaan synnytykseen?
  • Onko äiti nähnyt unta tulevasta synnytyksestä? Millaista?
  • Mitä isä/kumppani toivoo tulevalta synnytykseltä?
  • Mikä isälle/kumppanille olisi tärkeää synnytyksessä?
  • Mikä isää/kumppania jännittää tulevassa synnytyksessä?
  • Millä tavoin isä/kumppani on valmistautunut tulevaan synnytykseen?
 

Kyllä

Päivitetty  30.9.2021