Millainen tauti endometrioosi on?

Endometrioosi on yleinen hedelmällisessä iässä olevien naisten gynekologinen sairaus.

Endometrioosi on estrogeeniriippuvainen sairaus, ja vaihdevuosi-iässä estrogeenierityksen loppuessa tauti vähitellen sammuu. Endometrioosin esiintyvyys hedelmällisessä iässä olevilla on 6 - 10 prosenttia, eli maailmanlaajuisesti on arvioitu noin 176 miljoonan naisen kärsivän endometrioosista. On myös todettu, että endometrioosi on jonkin verran perinnöllistä. Endometrioosipotilaan lähimmillä sukulaisilla on noin viisinkertainen riski sairastua endometrioosiin.

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta on kohdun ulkopuolella aiheuttaen kroonisen tulehdusreaktion. Taudin syntymekanismi on edelleen epäselvä; kohdun limakalvoa kulkeutuu munajohdinten kautta vatsaonteloon, tai vatsaontelon solukko muuttuu kohdun limakalvon kaltaiseksi kudokseksi. Endometrioosipotilaiden immuunijärjestelmä on häiriintynyt eikä tuhoa vatsaonteloon joutunutta kohdun limakalvoa mahdollistaen taudin kehittymisen.

Korento ry

Korento ry on valtakunnallinen potilasyhdistys, jonka tehtävänä on edistää endometrioosia sairastavien hyvinvointia ja edunvalvontaa. Yhdistys tarjoaa myös vertaistukea.

korento; estrogeeni; endometrioosi

Kyllä

Päivitetty  3.2.2022