Siirry sivun sisältöön

Ulkosynnytinsyövän oireet ja toteaminen

Ulkosynnyttimien kutina on ulkosynnytinsyövän tavallisin oire. Syövän toteaminen perustuu aina koepalan mikroskooppiseen tutkimukseen.

Ulkosynnytinsyövän tavallisimpia oireita ovat

  • krooninen kutina

  • kirvely

  • parantumaton haavauma

  • verinen vuoto

  • suurentuneet nivustaipeen imusolmukkeet.

Oireen vaikeusaste voi vaihdella ajanjaksosta toiseen. Usein oiretta onkin hoidettu huonolla menestyksellä esimerkiksi hiivalääkityksellä tai oireen on tulkittu johtuvan ihon kuivumisesta. Taudinmäärityksen viivästymisen estämiseksi onkin tärkeää, että pitkittyneen oireen selvittelyssä muistetaan ulkosynnytinsyövän mahdollisuus. Kipu, virtsaamisvaikeudet ja esimerkiksi verenvuoto ulostamisen yhteydessä voivat olla merkkejä taudin leviämisestä ympäröiviin elimiin.

Ulkosynnyttimien syövän taudinmääritys perustuu epäilyttävältä alueelta otettavaan koepalaan. Koepala tulee pyrkiä ottamaan koko muutoksen paksuudelta paikallispuudutuksessa.

Koepalan otto on mahdollista erikoissairaanhoidon yksikön lisäksi esimerkiksi perusterveydenhuollossa tai yksityislääkärillä.

Mikäli koepala paljastaa pahanlaatuisen kasvaimen, on jatkohoito ohjattava yliopistosairaalan naistentautiyksikköön. Lähete naistentautiyksikköön on tarpeen myös tilanteissa, joissa koepaloissa ei syöpää löydy, mutta oireet jatkuvat hankalina.

Päivitetty 22.3.2022