Siirry sivun sisältöön

Tietoa synnytyskivusta

Synnytyskipu on merkki käynnistyvästä synnytyksestä.

Synnytyskipu johtuu kohtulihaksen supistelusta ja kudosten venymisestä supistusten työntäessä vauvaa alaspäin synnytyskanavassa. Synnytys on normaali fysiologinen tapahtuma ja synnytyskipu luonnollinen osa synnytystä.

Synnytys ja synnytyskipu pelottaa tai jännittää lähes jokaista synnyttäjää. Kipu on jokaisen naisen henkilökohtainen kokemus ja sen kokemisessa voi olla suuria eroja. Synnytyskivun voimakkuus on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat monet tekijät: fysiologiset, anatomiset ja psykologiset. Se kuitenkin eroaa muista kivuista: sillä on positiivinen lopputulos.

Synnytykseen valmistautuessa olisi hyvä miettiä omia henkilökohtaisia keinoja sietää kipua. Jokainen synnyttäjä kokee kivun omalla tavallaan ja tärkein kivun arviointimenetelmä synnytyskivulle onkin synnyttäjän oma kuvaus kivusta.

Synnytyksen edistyessä supistustuntemukset voimistuvat ja kipupisteet voivat vaihtua. Synnytyskivun hoidossa pyritään yksilöllisyyteen synnyttäjän muuttuviakin toiveita kuunnellen.

Synnytyskivun hoitoon vaikuttavat äidin toiveet, synnytyksen eteneminen sekä vauvan ja äidin vointi. Synnyttäjä voi tehdä monia asioita itse tai tukihenkilön avustuksella helpottaakseen oloaan synnytyksen aikana.

Kivunlievitykseen suhtautuminen on hyvin henkilökohtainen asia. Kaikki eivät tarvitse tehokkainta kivunlievitystä. Toisaalta sietämättömästä kivusta ei kenenkään tarvitse kärsiä.