Siirry sivun sisältöön

Raskaudenkeskeytykseen liittyvät ongelmat

Raskaudenkeskeytys on yleensä turvallinen toimenpide.

Kun raskauden kesto on alle 9 viikkoa, keskeytys sujuu ongelmitta keskeytystavasta riippumatta 93–98 prosentilla naisista. Kun raskauden kesto on 9–12 viikkoa, keskeytys sujuu ongelmitta 88–97 prosentilla. Vain alle yhdellä prosentilla naisista raskauden todetaan jatkuvan hoidon jälkeen. Kohtuun jäävän raskauskudouksen eli residuan riski on samankaltainen molemmissa keskeytystavoissa, kun raskauden kesto on alle 12 viikkoa.

Raskauden keston ollessa yli 12 viikkoa epätäydellisen keskeytyksen ja runsaan verenvuodon riski kasvaa siten, että sairaalahoidon yhteydessä kaavinnan riski on noin 26 prosenttia ja kokonaisuudessaan noin 39 prosenttia. Kohtuun jäävä raskauskudos saattaa lisätä jälkivuodon määrää ja pidentää sen kestoa sekä altistaa tulehdukselle. Antibioottihoitoa vaativa tulehdus tai sellaisen epäily liittyy sekä lääkkeelliseen että kirurgiseen keskeytykseen noin 2–11 prosentilla naisista. Kaavintakeskeytyksessä kohdun puhkeaman riski on noin 1–4/1000 keskeytystä.

Yksittäisellä raskaudenkeskeytyksellä ei ole menetelmästä riippumatta vaikutusta seuraavien raskauksien kulkuun. Toistuvat kaavinnat saattavat kuitenkin lisätä kohdunsisäisten kiinnikkeiden riskiä ja mahdollisissa seuraavissa raskauksissa istukan kiinnittymishäiriöitä.

Päivitetty 16.11.2020