Siirry sivun sisältöön

Sikiöseulontayksikkö

Sikiöseulontatutkimusten tarkoituksena on löytää oireettomista raskauksista mahdollisimman varhain kehityshäiriöitä tai rakennepoikkeavuuksia.

Ultraäänikuva.

Seulontatutkimusten tavoitteena on parantaa sikiön ja lapsen hoitomahdollisuuksia ja vähentää siten syntyvien lasten sairastavuutta ja imeväiskuolleisuutta. Seulontatutkimuksiin osallistuminen on vapaaehtoista.

Raskaana oleville tehtävien tutkimusten tarkoitus on todeta, onko raskaus edennyt normaalisti, sekä saada tietoja mahdollisista riskitekijöistä.

Raskaana oleville tarjotaan sikiöseulontatutkimuksia, joihin osallistuminen on vapaaehtoista. Seulontatutkimukset ovat odottajalle maksuttomia. Riittävän informaation jälkeen raskaana oleva päättää itse, haluaako osallistua tutkimuksiin. Mielipiteen osallistumisesta voi muuttaa missä tahansa seulonnan vaiheessa ilman, että se vaikuttaa raskauden seurantaan tai hoitoon. Sikiöseulontatutkimuksia ovat ultraäänitutkimukset, äidin verinäytteestä määritettävät merkkiaineet sekä näiden yhdistelmät. Poikkeava seulontatulos ei merkitse sikiön sairautta, vaan sikiöpoikkeavuuden kohonnutta riskiä. Normaali seulontatulos ei takaa tervettä lasta.

Päivitetty 2.11.2020