Siirry sivun sisältöön

Miten päästä eroon lisämaidosta?

Yleensä sairaalassa aloitetut lisämaidot voi lopettaa viimeistään sitten, kun maito on noussut rintoihin ja vauva imee rintaa tehokkaasti.

Joskus lisämaitojen lopettamisesta tehdään poikkeuksia lääketieteellisistä syistä. Keskustele sairaalassa tai neuvolassa lisämaitojen lopettamisesta ja pyydä yksilöllinen ohje.

Yleisohje lisämaitojen vähentämiseen alle viikon ikäisellä vauvalla

Jos vauva on saanut synnytyssairaalassa pieniä määriä lisämaitoa, voi lisämaidon tarve loppua nopeasti, kun äidin oma maitomäärä lisääntyy. Jos korvikkeen määrä on alle 40 ml per ateria, äidillä on normaalit maidonnousun tuntemukset ja imetyksen turvamerkit täyttyvät, voi lisämaidot lopettaa kerralla.

Jos lisämaitoja menee yli 40 ml per ateria tai yli 320 ml vuorokaudessa, vähennetään niiden määrää asteittain. Lisämaitoja vähennetään 10 ml/syöttökerta. Määrää vähennetään joka toinen päivä.

Imetystä tulee samanaikaisesti tehostaa ja tarkkailla imetyksen turvamerkkejä. Ota yhteys lapsivuodeosastolle, jos imetyksen turvamerkit eivät täyty tai vauva ei tunnu imevän rintaa tehokkaasti.

Päivitetty 2.11.2020