Siirry sivun sisältöön

Liikunta synnytyksen jälkeen

Raskaudesta ja synnytyksestä toipuminen on yksilöllistä.

Elimistön toipuminen ja palautuminen synnytyksestä tapahtuu vähitellen. Aluksi huomio on vauvaan tutustumisessa ja uuden opettelussa. Liikkumisen voi ja se myös kannattaa aloittaa heti synnytyksen jälkeen oman kunnon mukaan. Rauhallinen liikunta nopeuttaa kehon toipumista raskauden ja synnytyksen aiheuttamista muutoksista.

Raskaita ponnistuksia sisältäviä lajeja, kuten hyppyjä ja juoksemista, kannattaa kuitenkin välttää. Kun lantionpohjan lihasten toimintakyky ja keskivartalon tuki on palautunut eikä virtsan pidätyskyvyssä ole ongelmia, voi vähitellen siirtyä kuormittavampiin liikuntaharrastuksiin.

Liikunnan voi aloittaa synnytyksen jälkeen heti kun se hyvältä tuntuu. Liikkuminen auttaa synnytyksestä palautumista, virkistää ja auttaa jaksamaan paremmin vauva-arjessa. Kehon palautuminen ennalleen kestää oman aikansa. Tästä johtuen alussa tulisi välttää lajeja, joissa on voimakkaita hyppyjä tai nopeita suunnan muutoksia. Synnytyksen jälkeen liikkumisen voi aloittaa hyvin esimerkiksi vaunulenkeillä vauvan kanssa.

Kohtuullinen liikunta ei vaikuta rintamaidon määrään tai laatuun. Ennen liikuntasuoritusta voi olla hyvä imettää, jotta rinnat ovat kevyemmät. Myös hyvistä rintaliiveistä on apua.

Päivitetty 2.11.2020