Siirry sivun sisältöön

Raskaushepaatosi synnytyksen jälkeen

Raskaushepatoosilla on hyvä ennuste. Synnytyksen jälkeen kutina helpottaa muutamassa päivässä ja maksa-arvot normalisoituvat nopeasti 2–8 viikossa.

Mikäli keltaisuutta on esiintynyt, se häviää parissa viikossa. Jos oireet jatkuvat synnytyksen jälkeen, on etsittävä piilevää maksasairautta. Maksa-arvot tutkitaan perusterveydenhuollossa tai neuvolassa. Seuraavassa raskaudessa raskaudenaikainen seuranta tapahtuu normaalisti neuvolassa, vaikka aiemmassa raskaudessa olisi todettu raskaushepatoosi. Kutinan ilmaantuessa ohjelmoidaan maksa-arvojen tutkimukset ja tehdään lähete äitiyspoliklinikalle, mikäli tutkimuksissa on poikkeavaa.

Ehkäisy raskaushepatoosin jälkeen

Useimmiten raskauden jatkoehkäisynä voi käyttää nykyisiä matalahormonisia yhdistelmäehkäisypillereitä. Ehkäisypillereiden aloituksen jälkeen suositellaan maksakokeiden tarkistamista kolmen ja kuuden kuukauden kuluttua. Pelkkää keltarauhashormonia sisältävien minipillereiden käyttö on turvallista, eikä maksakoekontrollia tarvita. Ehkäisypillerivalinnasta ja aloituksesta tulee neuvotella neuvolalääkärin tai gynekologin kanssa.

Päivitetty 29.10.2020