Siirry sivun sisältöön

Endometrioosin oireet

Endometrioosin tavallisimmat oireet ovat kuukautiskivut ja vatsakivut. Niitä esiintyy noin 70 prosentilla kaikista endometrioosipotilaista.

Kuukautiskipu, joka estää työssä tai koulussa käynnin, ei ole normaaliin elämään kuuluvaa, ja silloin on syytä epäillä endometrioosia kipujen aiheuttajana. Endometrioosipotilaiden kuukautiskipu alkaa usein jo ennen varsinaista kuukautisvuotoa, ja kipuoireita voi olla myös muussa vaiheessa kiertoa.

Monet endometrioosipotilaat kärsivät tärinäkivuista sekä jatkuvasta väsymyksestä. Myös epätavallisten kipuoireiden esiintyminen nimenomaan kuukautisvuodon aikana voi viitata endometrioosiin. Tällaisia oireita ovat esimerkiksi kuukautisten aikana esiintyvä hartiakipu, mikä viittaa pallean endometrioosiin.

Pinnallinen endometrioosi aiheuttaa usein kuukautiskiertoon liittyviä alavatsakipuja, mutta joskus potilas voi olla täysin oireeton. Pesäkkeiden koko tai lukumäärä ei ole aina verrannollinen kipujen määrään, vaan joskus laajatkin pesäkkeet voivat olla oireettomia, kun taas muutama pieni pesäke voi aiheuttaa invalidisoivia kipuja.

Suurin osa endometrioomista on oireettomia ja löytyy sattumalta ultraäänitutkimuksissa. Suuret kystat voivat olla kivuliaita ja aiheuttaa paineen tunnetta. Jos endometrioomiin liittyy voimakasta kipua, tulee epäillä syvien endometrioosipesäkkeiden mukana oloa.

Syvä endometrioosi aiheuttaa lähes poikkeuksetta vaikeita, invalidisoivia vatsakipuja, jotka johtavat elämänlaadun heikkenemiseen ja runsaisiin sairauspoissaoloihin koulusta ja työpaikalta. Vain noin 5 prosenttia syvää endometrioosia sairastavista potilaista on täysin oireettomia.

Rektovaginaalisessa endometrioosissa potilailla tavallisesti esiintyy kuukautiskipujen lisäksi ulostuskipuja etenkin kuukautisten aikana. Harvinaisissa tapauksissa suolen seinämän sisään kasvaessaan syvä endometrioosi voi aiheuttaa veriulosteita. Koska rektovaginaalinen endometrioosi kasvaa lähellä vaginan takapohjukkaa, potilailla on usein kovia yhdyntäkipuja. Potilailla esiintyy vaihtelevasti myös ripulia, ummetusta, alavatsan turvottelua tai ilmavaivoja. Rektovaginaalisen pesäkkeen kasvaessa sivusuuntaan se voi oireettomasti ahtauttaa virtsajohdinta ja heikentää munuaisen toimintaa.

Rakkoendometrioosi voi aiheuttaa virtsaamiskipuja tai tiheävirtsaisuutta ja kasvaessaan rakon seinämän läpi joskus myös verivirtsaisuutta.

Päivitetty 22.10.2020