Endometrioosin oireet

Kuukautiskierto vaikuttaa endometrioosin oireiden esiintymiseen, sillä se vaikuttaa endometrioosipesäkkeisiin kohdun limakalvon kaltaisesti. Yleisin oire on alavatsakipu. Endometrioosipesäkkeiden sijainti vaikuttaa kipuoireisiin.

Endometrioosin tavallisimmat oireet ovat kuukautiskivut ja vatsakivut. Niitä esiintyy noin 70 prosentilla kaikista endometrioosipotilaista. Oireiden ”epämääräisyys” ja yleisyys myös terveillä naisilla selittänee endometrioosipotilaiden diagnoosin pitkää viivettä. Endometrioosikivulle on kuitenkin tyypillistä kipujen alkaminen jo ennen varsinaista vuotoa. 

Kuukautiskipu, joka estää työssä tai koulussa käynnin, ei ole normaaliin elämään kuuluvaa, ja silloin on syytä epäillä endometrioosia kipujen aiheuttajana. Usein endometrioosipotilailla on tärinäkipuja sekä jatkuvaa väsymystä. Myös epätavallisten kipuoireiden esiintyminen nimenomaan kuukautisvuodon aikana voi viitata endometriooosiin. Tällaisia oireita ovat esimerkiksi kuukautisten aikana esiintyvä hartiakipu viitaten pallean endometrioosiin tai kuukautisten aikana ilmaantuva kipu ja pullistuma nivusalueelle viitaten nivusseudun endometrioosiin.  

Pinnallinen endometrioosi aiheuttaa kuukautsikiertoon liittyviä alavatsakipuja, mutta joskus potilas voi olla täysin oireeton. Pesäkkeiden koko tai lukumäärä ei ole aina verrannollinen kipujen määrään vaan joskus laajatkin pesäkkeet voivat olla oireettomia kun taas muutama pieni pesäke voi aiheuttaa invalidisoivia kipuja. 

Suurin osa endometrioomista on oireettomia ja löytyy sattumalta ultraäänitutkimuksissa. Suuret kystat voivat olla kivuliaita ja aiheuttaa paineen tunnetta. Jos endometrioomiin liittyy voimakasta kipua, tulee epäillä syvien pesäkkeiden mukana oloa.

Syvä endometrioosi aiheuttaa lähes poikkeuksetta vaikeita, invalidisoivia kuukautiskipuja, jotka johtavat elämänlaadun heikkenemiseen ja runsaisiin sairauspoissaoloihin koulusta ja työpaikalta. Rektovaginaalisessa endometrioosissa potilailla tavallisesti esiintyy kuukautiskipujen lisäksi ulostuskipuja etenkin kuukautisten aikana. Koska rektovaginaalinen endometrioosi kasvaa lähellä vaginan takapohjukkaa, potilailla on usein kovia yhdyntäkipuja. Suolen seinämän sisään kasvaessaan syvä endometrioosi voi aiheuttaa veriulosteita. Potilailla esiintyy vaihtelevasti myös ripulia, ummetusta tai alavatsan turvottelua. Rektovaginaalisen pesäkkeen kasvaessa sivusuuntaan se voi oireettomasti ahtauttaa virtsajohdinta ja heikentää munuaisen toimintaa. 

Rakkoendometrioosi aiheuttaa virtsaamiskipuja, ja kasvaessaan rakon seinämän läpi se voi aiheuttaa verivirtsaisuutta. Vain noin 5 prosenttia syvää endometrioosia sairastavista potilaista on täysin oireettomia. Oireeton potilas ei tarvitse endometrioosihoitoja. 

Tulosta Oirepäiväkirja tai 

lataa Moona oirepäiväkirja mobiilisovellus.
Lue lisää:


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

HUS logoTAYS logoOYS logoKYS logoTYKS logo