Siirry sivun sisältöön

Ravitsemuksen vaikutus synnytyksestä toipumiseen ja imetykseen

Äidin hyvä ravitsemus edistää synnytyksen jälkeistä toipumista ja imetyksen onnistumista sekä vaikuttaa rintamaidon laatuun.

Imetys ei kuluta ravintoainevarastoja, jos äiti syö riittävästi ja ruokavalio on monipuolinen. Riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista on kuitenkin hyvä huolehtia, jotta imetysaika ei heikennä äidin luustoa. D-vitamiinia suositellaan käytettäväksi imetysaikana läpi vuoden 10 mikrogrammaa päivässä. Monivitamiini- ja kivennäisvalmisteita suositellaan vain, jos ruokavalio on yksipuolinen, äiti imettää kaksosia tai luovuttaa rintamaitoa tai uusi raskaus alkaa heti edellisen raskauden jälkeen.

Imetys lisää nesteentarvetta, mutta juomalla runsaasti ei voi suoraan lisätä rintamaidon määrää. Hyviä juomia ovat esimerkiksi vesi, rasvaton maito ja piimä sekä tee. Yöimetyksen aikana paras janojuoma on vesi, sillä sokeriset juomat saattavat aiheuttaa hampaiden reikiintymistä. Myös kahvia kannattaa juoda kohtuudella, sillä kofeiini kulkeutuu osittain rintamaitoon ja aiheuttaa vauvalle levottomuutta.

Päivitetty 2.11.2020