Siirry sivun sisältöön

Peräpukamat raskausaikana

Peräpukamat ovat peräaukon ympärillä olevia laskimolaajentumia. Pitkään seisominen, ummetus ja ylipaino edesauttavat niiden syntymistä.

Peräpukamat ovat yleisiä raskauden aikana ja erityisesti synnytyksen jälkeen. Raskauden aikana kohdun kasvu aiheuttaa painetta vatsan alueen suuriin verisuoniin. Paine heikentää ja estää verenkiertoa ja aiheuttaa turvotusta. Lisäksi raskaushormonit aiheuttavat lihaksiston veltostumista myös peräaukon ympärillä, jolloin kehon nestepitoisuus on tavallista suurempi. Näiden seurauksena peräsuolen valtimoiden paine kasvaa, mikä altistaa peräpukamien syntymiselle. Vaikka raskausaikana ei olisi peräpukamia, niitä voi ilmaantua synnytyksen jälkeen. Synnytyksen ponnistusvaiheessa peräaukon laskimoihin kohdistuu kova paine, mikä saa laskimosuonten kudoksen venymään. Yleensä peräpukamat paranevat itsestään, mutta ne uusiutuvat usein.

Oireet

Peräpukamat voivat olla oireettomia tai oireita voi esiintyä vaihdellen eri aikoina. Yleisin peräpukamien oire on kirkas verenvuoto ulostamisen jälkeen ja pyyhkiessä. Lisäksi pukamat voivat aiheuttaa poltetta, kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta peräaukon ympärillä. Jos peräpukamat kipeytyvät, pukaman sisällä on tapahtunut verenpurkauma tai peräaukon suulle on syntynyt haavauma. Peräpukamat voivat olla kookkaita ja niitä voi esiintyä useita. Peräpukamat voivat myös luiskahtaa ulos peräaukosta. Useimmiten pukamat palautuvat itsestään takaisin, mutta joskus niitä voi joutua työntämään sormin ja joskus ne voivat jäädä pysyvästi peräaukon ulkopuolelle.

Hoito

Tärkein hoitokeino on ummetuksen ennaltaehkäisy. Ummetusta voidaan vähentää ulostetta pehmentävällä kuitupitoisella ruokavaliolla. Myös apteekista saatavia ummetusta ehkäiseviä lääkevalmisteita voi käyttää raskauden aikana.

Hygieniasta huolehtiminen on tärkeää. Hyvällä hygienialla voi välttyä epämiellyttävältä polttelulta ja kutinalta. Pesu päivittäin ja aina ulostamisen jälkeen on suositeltavaa. Kuivatessa ei saa hangata vaan kuivaus tehdään taputellen. Joskus istumakylvyt voivat rauhoittaa aluetta. Apteekista saatavia peräpukamien hoitoon käytettäviä tuotteita voi käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana tilapäisesti. Pitkään käytettyinä ne saattavat ärsyttää peräaukon seutua ja aiheuttaa kutinaa. Apteekissa on syytä ilmoittaa olevansa raskaana tai imettävänsä. Ulos luiskahtaneiden pukamien takaisin työntämiseen ei liity riskejä. Oireettomia pukamia ei tarvitse hoitaa. Peräpukamien yleisin kirurginen hoito on kumirengashoito. Leikkaushoito on harvoin tarpeellinen.