Kipu lantion alueella raskauden aikana

Raskauden aikaista kipua lantion alueella kutsutaan häpyliitoskivuksi. Kipu johtuu raskaushormonien aiheuttamasta häpyliitoksen löystymisestä.

Häpyliitoskipu

Häpyliitos eli symfyysi liittää lantiorenkaan etuseinämän luut yhteen. Liitoksessa on rustoa ja nivelsiteitä. Raskaushormonien, pääosin relaksiinin, vaikutuksesta häpyluuliitos alkaa löystyä jo ensimmäisen raskauspuoliskon aikana ja löystyminen lisääntyy vielä viimeisen kolmen kuukauden aikana. Löystyminen on tarkoituksenmukaista, sillä elimistö alkaa valmistautua synnytykseen ja lantiorengas joustaa sikiön koon mukaan.

Oireet

Liitoksen löystyminen ja siitä seuraava liike voivat aiheuttaa kipua lantiorenkaan alueelle raskauden aikana. Häpyliitos on usein aristava sitä painettaessa. Tyypillistä niin sanottua symfyysikipua on kipu alaselässä, häpyliitoksen eli symfyysin alueella, alavatsalla, reisissä tai nivustaipeissa. Raskauden loppupuolella kipu voi jopa rajoittaa kävelyä ja pystyasennossa oleminen voi olla hankalaa. Kivun ja lonkkien muuttuneen asennon vuoksi raskaana olevan kävely muuttuu usein niin sanotuksi ankkakävelyksi. Häpyliitoksen kipu ei ole yleensä koskaan este alatiesynnytykselle. Synnytyksen jälkeen voimakas kipu liittyy useimmiten alaraajojen liikuttamiseen. Häpyluuliitoksen repeämä on nykyisin erittäin harvinainen raskauden tai synnytyksen aikana. Mikäli vaikea repeämä tulee, se voidaan korjata kirurgisesti.

Hoito

Lepo helpottaa oireita. Liikkuminen on sallittua kivun sallimissa rajoissa. Kipu on tyypillisesti voimakkain liikkeelle lähtiessä, mutta helpottuu usein jonkin verran liikkeen jatkuessa. Kylkiasennossa nukkuessa voi laittaa tyynyn polvien väliin lonkkien asennon parantamiseksi. Voimakkaaseen kipuun voi ottaa kipulääkettä, esimerkiksi parasetamolia. Synnytyksen jälkeen kipu helpottaa ja häviää yleensä muutaman kuukauden kuluessa.

Milloin yhteys lääkäriin?

Mikäli lantiorenkaan ja alaselän kipuun liittyy alaraajojen puutumista ja tunnottomuutta tai kipu on niin voimakas, että se rajoittaa jokapäiväistä elämää, eivätkä omat särkylääkkeet auta, on syytä ottaa asia esiin neuvolassa. Neuvolasta käsin tehdään hoidon tarpeen arvio ja voit saada tarvittaessa voimakkaampien kipulääkkeiden reseptin.

 

Kyllä

Päivitetty