Siirry sivun sisältöön

Reuma ja raskauden suunnittelu

Reumasairaudet eivät ole useimmiten esteenä raskaudelle.

Raskauden suunnittelu kannattaa ottaa puheeksi oman reumalääkärin kanssa jo hyvissä ajoin ennen raskautta. Osaan reumalääkkeistä saattaa liittyä sikiön kehityshäiriön riski. Näiden lääkkeiden käytössä turva-aika ennen raskautta on useita kuukausia. Tästä syystä lääkkeiden käytöstä ja mahdollista vaihdoista jo ennen raskauden alkua on syytä neuvotella lääkärin kanssa.

Lääkitys suunnitellaan siten, että se on tehokas äidille mutta turvallinen sikiölle ja imeväiselle. Lääkityksen turvallisuuden voi tarkistaa teratologisesta tietopalvelusta tai alla olevasta linkistä Reumaliiton sivulta.

Reumatautia sairastavan hedelmällisyys on normaali, eivätkä reumasairaudet ole useimmiten este raskaudelle. Hyvin aktiivinen tauti voi aiheuttaa ohimeneviä kuukautiskierron häiriöitä, ja raskaaksi tuleminen voi kestää toisinaan kauemmin. Tulehduskipulääkkeet häiritsevät hedelmöittyneen munasolun kiinnittymistä, joten niiden käyttöä on syytä välttää ainakin ennen ja jälkeen ovulaation. Raskautta ei suositella, mikäli äidillä on amyloidoosista aiheutuva munuaisen vajaatoiminta tai tautiin liittyvä verisuonten tulehdus.

Päivitetty 6.10.2021