Videolla kerrotaan lapsettomuustutkimuksista ja hoidoista.
Miehen tutkimuksia ohjaa hänen yleisterveytensä, elämäntapansa ja lisääntymishistoria. Tärkein tutkimus on kuitenkin siemennestenäytteen tutkiminen, niin sanottu sperma-analyysi. Tutkimuksessa käytetään kansainvälisen terveysjärjestö WHO:n määrittämiä viitearvoja ja tutkimustapaa.
Siemennesteen tutkimuksessa on tärkeää saada koko näyte talteen. Näyte annetaan itsetyydytyksellä spermalaboratoriosta tai vastaanotolta saatavaan näytteenantopurkkiin ohjeiden mukaan. Näytettä edeltävästä siemensyöksystä saisi olla kulunut 2–5 vuorokautta. Tätä lyhyempi tai pidempi pidättäytymisaika voi vaikuttaa analyysitulokseen.
Siemennestenäytteen voi antaa kotona tai lapsettomuuspoliklinikalla erillisessä näytteenantotilassa. Siittiöt ovat herkkiä lämpötilanvaihteluille. Mikäli näyte otetaan kotona, on se toimitettava spermalaboratorioon yhden tunnin kuluessa näytteenotosta. Hyvä kuljetustapa on pitää näytepurkki rintataskussa lähellä ihoa, jolloin suuret lämpötilanvaihtelut eivät vahingoita siittiöitä.
Siittiömäärä ja eteenpäin liikkuvien siittiöiden osuus ennustavat parhaiten sperman hedelmöityskykyä. Normaalinäytteessä on vähintään 15 miljoonaa siittiötä millilitrassa ja eteenpäin liikkuvia siittiöitä on 32 prosenttia tai enemmän. Tutkimusten mukaan on huomattu, että sperman luonnollinen hedelmöityskyky alenee, mikäli siittiöitä on alle 15 miljoonaa/ml ja eteenpäin liikkuvien siittiöiden osuus on alle 20 prosenttia.
Jos siemennestenäyte on toistetusti poikkeava, lääkäri tutkii miehen sukuelimet ja nivuset. Verinäytteestä määritetään kivestä ja siittiötuotantoa sääteleviä hormoneja (mm. FSH, LH, testosteroni).