Joskus laskeuma johtuu yhdestä pullistumasta, joskus useampi osa pullistuu samaan aikaan. Laskeumia onkin useaa eri tyyppiä: kohdunlaskeuma, virtsarakon laskeuma (cystocele) ja peräsuolen laskeuma (rectocele).
Laskeuman tyypit
Laskeumat jaotellaan sen mukaan, mikä osa on laskeutunut emättimeen tai emättimen ulkopuolelle. Lääkäri arvioi, minkä asteisesta laskeumasta on kyse riippuen siitä, kuinka paljon se laskeutuu.
Emättimen etuseinämän laskeumaa kutsutaan virtsarakon laskeumaksi tai cystoceleksi. Laskeuma syntyy, kun virtsarakko laskeutuu ja työntyy emättimeen.
Tyypillisiä oireita ovat tihentynyt virtsaamisen tarve, joskus virtsarakon hallitsematon tyhjentyminen eli niin sanottu pakko-oireinen virtsan karkaaminen, lisääntynyt yöllinen virtsaamisen tarve, virtsasuihkun heikentyminen, rakontyhjentämisen vaikeus, toisinaan myös toistuvat virtsatieinfektiot.
Normaali lantio.
Emättimen etuseinämän laskeuma (cystocele).
Emättimen takaseinämän laskeuma kutsutaan peräaukon laskeumaksi tai rectoceleksi. Laskeuma syntyy kun peräsuoli laskeutuu ja työntyy emättimeen.
Tyypillinen oire on ulostamisen hankaluus, mahdollinen kädellä tai suihkulla auttaminen ulostamisen onnistumiseksi.
Normaali lantio.
Emättimen takaseinämän laskeuma (rectocele).
Kohdunlaskeumaa kutsutaan descensus tai prolapsus uteriksi. Kohdunlaskeuma syntyy, kun kohdun kannatinsiteet löystyvät ja kohtu pääsee laskeutumaa alaspäin emättimeen.
Kohdunlaskeumia on eriasteisia. Pahimmillaan koko kohtu pullistuu ulos emättimestä, tällöin kyseessä on täydellinen kohdunlaskeuma (prolapsus uteri totalis).
Normaali lantio.
Kohdunlaskeuma.
Päivitetty 22.10.2020