Siirry sivun sisältöön

Tietoa munasarjasyövästä

Epiteliaalinen munasarjasyöpä on nykykäsityksen mukaan useimmiten peräisin munatorven loppupään soluista ja oli lähtökohta sitten munasarjassa, munatorvessa tai vatsakalvolla, hoitoperiaatteet ovat samanlaiset.

Kohdun sivuelimet eli munasarja ja munatorvi

Suurin osa (90 prosenttia) kasvaimista on niin sanottuja epiteliaalisia syöpäkasvaimia. Epiteliaalinen munasarjasyöpä jaotellaan useisiin alatyyppeihin, joista yleisin on huonosti erilaistunut seroosi alatyyppi, joka voi ilmetä kliinisesti munasarja-, munatorvi- tai vatsakalvosyöpänä. Nämä syövät muodostavat yhtenäisen biologisen kokonaisuuden, joita hoidetaan samalla tavalla. Nimike 'munasarjasyöpä' kattaa tämän tautikokonaisuuden. Pieni osa (10 prosenttia) kasvaimista on munasarjan tukikudoksesta tai itusoluista lähtöisin (ei-epiteliaalinen munasarjasyöpä).

Suomessa munasarjasyöpään sairastuu noin 550 naista vuosittain. Viiden vuoden elossaololuku on pysynyt 2000-luvulla yli 40 prosentin tasolla. Keskimääräinen sairastumisikä epiteliaaliseen munasarjasyöpään on yleensä yli 60 vuotta. Ei-epiteliaaliseen, harvinaisempaan munasarjasyövän alamuotoon nainen voi sairastua hyvinkin nuorena, jopa alle 20-vuotiaana.

Päivitetty 22.3.2022