Siirry sivun sisältöön

Ensi-imetys

Vauvat ovat viisaita. Ne lähtevät yleensä syntymän jälkeen hetken levättyään itse etsimään rintaa. Vauvat löytävätkin parhaan mahdollisen otteen rinnasta, kun saavat ryömiä rinnalle omaan tahtiinsa.

Vauva imee usein parhaiten, kun hän saa olla mahallaan äidin rintakehän päällä. Äidin sängynpäätyä voi hieman nostaa, jotta vauvan näkee paremmin.

Jos vauva ei parin tunnin sisällä ole löytänyt otetta rinnasta, ei hätää. Voit lypsää vauvalle ensipisarat, jotta maidontuotanto saa hyvän startin, eikä vauva väsähdä liikaa. Pidä vauvaa paljon ihokontaktissa ja odottele rauhassa vauvan nälkäviestejä. Sairaalan henkilökunta auttaa sinua mielellään imetyksessä.

Vastasyntyneellä lapsella on valtavasti heijasteita, jotka käynnistyvät heti syntymän jälkeen. Nämä heijasteet auttavat lasta löytämään rinnan. Videossa kuvataan vauvan matkaa rinnalle.

Entä jos vauva ei ime ensimmäisen parin tunnin aikana?

Joskus vauva siirtyy pian synnytyksen jälkeen lastenosastolle. Joskus voi myös käydä niin, että vaikka vauva on ihokontaktissa, hän ei lähde hamuilemaan ja imemään rintaa. Tällaisissa tilanteissa on tärkeää, että äiti lypsää pian maitoa vauvalle, jotta maitoa alkaa erittyä hyvin, ja vauva saa tärkeät kolostrum-tipat.

Pidä vauvaa paljon ihokontaktissa, kunnes imetys alkaa sujua. Pyydä apua henkilökunnalta lapsivuodeosastolla tai lastenosastolla.

Päivitetty 2.11.2020